Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
osječko-baranjska županija

Ispraćaj maturanata uz quadrillu i Rim Tim Tagi Dim

Quadrila u Osijeku
1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Na gradskim trgovima u Osijeku, Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama i Valpovu plesala su 2454 maturanta iz 30 srednjih škola

Točno u podne 24. svibnja 2454 maturanta iz 30 srednjih škola s područja Osječko-baranjske županije zaplesali su quadrillu na gradskim trgovima u Osijeku, Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama i Valpovu. Tako je u organizaciji Osječko-baranjske županije, u partnerstvu s gradovima, na već tradicionalan način, 19. put, uz popularan i općeprihvaćen program plesanja quadrille obilježen završetak srednjoškolskog obrazovanja, ujedno početak novog životnog puta još jedne generacije mladih.

Najviše u Osijeku

Najviše maturanata, njih 1566, bilo je u Osijeku. Okupili su se u Županijskoj ulici, tijekom dana zatvorenoj za promet automobila, te izveli prigodan plesni program. Plesali su držeći bijele kišobrane, odjeveni u bijele i plave majice, a ove godine – uz četiri standardne plesne točke – bio je i peti ples, i to na pjesmu Rim Tim Tagi Dim Baby Lasagne. Nakon toga poznati fotograf Šime Strikoman snimio je Milenijsku fotografiju. Maturanti su svojim tijelima ispisali logo OBŽ-a, a slovo O imalo je oblik lopte, čime je simbolično naglašeno da je OBŽ ove godine Europska regija sporta. Uz roditelje i prijatelje maturanata te građane njihovom svečanom ispraćaju iz maturantskih klupa nazočili su obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, koji su se i obratili maturantima.

– U isto se vrijeme u šest gradova županije održao ispraćaj naših maturanata. Bilo je lijepo osjetiti koliko pršti energija naših mladih sugrađana, grad je pun mladih ljudi i drago mi je da će upravo danas i ovdje zatvoriti jedno te otvoriti novo poglavlje života. Dio njih odlučit će se za tržište rada, poželjet ćemo im sreću u pronalasku posla i da rade ono što žele. Ostali će se odlučiti za daljnje školovanje na našem sveučilištu ili na nekom od sveučilišta u Hrvatskoj, Europi i svijetu. Njima ćemo poželjeti da se nakon stjecanja znanja i vještina vrate i primijene ih u domovini i po mogućnosti u Osječko-baranjskoj županiji, koja će ih i dalje pratiti i poticati u svim aktivnostima. Danas je njihov dan, spremni su za opuštanje i za zabavu, mi ćemo im poželjeti sreću na putu koji su odabrali – poručio je Mato Lukić, obnašatelj dužnosti župana.

Kazao je da je zahtjevna organizacija ispraćaja maturanata uz tako kvalitetan program te čestitao svima koji su u tome sudjelovali, svim školama, a osobito učenicima maturantima. – Drago nam je što vole quadrillu, vole zajedno i na ovaj način ispratiti sve što je iza njih. Najbolji su primjer svima u Hrvatskoj – zaključio je Lukić. Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin zahvalio je Osječko-baranjskoj županiji što po 19. put organizira ispraćaj maturanata uz ples quadrille.

Zabava na obali Drave

– Grad Osijek i ove se godine tradicionalno pobrinuo za nastavak programa na lijevoj obali Drave. Vjerujem da će sve proći mirno, ali veselo i u najboljem redu. Najvažnije je da će se naši maturanti dobro zabaviti i proslaviti završetak zasigurno lijepe faze života. Nama su, a činimo sve što možemo, namjera i želja da svi ostanu ovdje, da nastave obrazovanje ili pronađu posao u Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, a kasnije zasnuju svoje obitelji i pridonose razvoju našeg grada, županije i Hrvatske – rekao je Vulin. 

storyeditor/2024-05-10/sestrinstvo16.jpg Deficitarno zanimanje u Hrvatskoj i u županiji Odjeljenje medicinskih sestara i tehničara opet u našičkoj školi Sajam mogućnosti osječko-baranjska županija Sajam koji pomaže učenicima i studentima u daljnjem obrazovanju i zapošljavanju Vinski mjesec Festival sira i vina Vinski mjesec slavi ljepote i užitke koji privlače turiste u Osječko-baranjsku županiju