Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
REVITALIZACIJA POMORSKE BAŠTINE

Ispunile zahtjevne kriterije: Odabrano šest barki za rekonstrukciju

Ilustracija
1/2
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Obnovljene barke će biti smještene u lučicama i dostupne za razgled građanima i turistima kao vrijedni objekti pomorske baštine

Šest tradicijskih barki osvanut će u novom ruhu u sklopu projekta Arca Adriatica. U sklopu toga predviđena je rekonstrukcija 19 njih, a sretne odabranice bit će izabrane putem natječaja.

Gradonačelnik u posjetu osnovnoškolcima Penava: Za konačnu obnovu OŠ Nikole Andrića čeka se suglasnost Vlade

Primorsko-goranska županija vodeći je partner na projektu. Kriteriji za odabir su bili izvornost barke, povijesna vrijednost plovila, tehnički kriteriji za tradicijska plovila, dosadašnji doprinos prijavitelja u očuvanju i revitalizaciji maritimne baštine, sudjelovanje na manifestacijama zasnovanim na pomorskoj baštini (festivali mora, smotre i regate i sl.), sudjelovanje u radionicama tradicijskih pomorskih i brodograditeljskih vještina, te udio financiranja prijavitelja u obnovi barke.

Obnova svake barke će se popratiti dokumentarističkim snimanjem i izradom tehničkog opisa barke. Za obnovu su odabrane barke sljedećih prijavitelja: Ekomuzej "Mošćenička Draga", Mošćenička Draga (Guc iz 1933. godine), Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, 51000 Rijeka (Guc iz 1970. godine), Sportsko društvo „Škarpina“ i Jedriličarski klub „Reful“, Nerezine i Cres (Pasara iz 1931. godine), Naš Lovran – Laurana nostra – Lovranska lantina, Lovran (Guc iz 1945. godine), Jedriličarski klub „Plav“, 51500 Krk (Gajeta iz 1958. godine) i Ikarski barkajoli, Ičići (Pasara iz 1976. godine).

Foto: Primorsko-goranska županija

S prijaviteljima je potpisan ugovor i održan sastanak na kojem su istaknute njihove obveze i uloga koju imaju u revitalizaciji i očuvanju pomorske baštine za ovaj kraj. Aktivnosti prijavitelja vezane za očuvanje pomorske baštine traju za vrijeme i minimalno 5 godina od dovršetka projekta Arca Adriatica. U tom periodu, prijavitelji godišnje sudjeluju na minimalno tri regate tradicionalnih plovila ili drugih turističkih manifestacija usmjerenih na pomorsku baštinu Kvarnera i Jadrana. Obnovljene barke će biti smještene u lučicama i dostupne za razgled našim građanima i turistima kao vrijedni objekti pomorske baštine. 

Krajnji cilj aktivnosti obnove barki u projektu Arca Adriatica je iskoristiti obnovljene barke kao turističku infrastrukturu za stvaranje novog turističkog proizvoda čija je tema pomorska baština.