Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Gradonačelnik u posjetu osnovnoškolcima

Penava: Za konačnu obnovu OŠ Nikole Andrića čeka se suglasnost Vlade

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Osnovcima su osigurane besplatne bilježnice, udžbenici kao i preobuka za sve učenike osnovnih škola. Od ove godine uveden je i produženi boravak

Prvoga dana škole gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima posjetio je učenike OŠ Nikole Andrića koji, zbog toga što im škola još uvijek nije obnovljena, drugu godinu zaredom nastavu pohađaju u OŠ Antuna Bauera.

Važne investicije Počinju radovi na obnovi javne rasvjete

Prijedlozi učenika

Penava je učenicima u novoj školskoj godini poželio puno uspjeha te rekao da gradske vlasti iz godine u godinu ulažu maksimalne napore i velika sredstva kako bi se osigurali što kvalitetniji uvjeti u obrazovanju. – Ovo je godina kada je Grad Vukovar, poslije niza godina kontinuiranog rada, preuzeo osnivačka prava nad osnovnim školama. U skladu s time školska godina započinje izuzetno dobrim vijestima. Tako prvi put nakon mnogo godina u vukovarskim osnovnim školama bilježimo porast broja djece upisane u prve razrede te ukupnog broja učenika – rekao je Penava.

Dodao je da se činjenica da je Grad Vukovar postao osnivač osnovnih škola ogleda i u povećanju ulaganja u osnovne škole. Tako su u Osnovnoj školi Antuna Bauera realizirana tri projekta koja se tiču sanacije i ulaganja u školu vrijednosti 400.000 kuna. Prema Penavinim riječima na godišnjoj razini u škole se iz gradskoga proračuna ulaže više od 2 milijuna kuna. Podsjetio je da su i ove godine osnovcima osigurane besplatne bilježnice, udžbenici kao i preobuka za sve učenike osnovnih škola.

Uspješne demografske mjere Povećan broj upisa djece u vukovarske vrtiće, osigurane i tri dodatne odgojne skupine

Od ove godine uveden je produženi boravak za djecu u nižim razredima nekoliko osnovnih škola što će puno pomoći roditeljima koji su zaposleni pa su proteklih godina imali velike probleme kako organizirati odlazak djece u školu, njihov povratak, boravak kući… Sada će to biti riješeno produženim boravkom. Gradonačelnik je ostavio mogućnost i osnovcima da mu kažu što im nedostaje u gradu, odnosno, što bi željeli da gradske vlasti naprave za njih. Tako su se mogli čuti prijedlozi o novim igralištima, lancima brze hrane, ali i molba da se konačno obnovi njihova škola. Kada je riječ o obnovi OŠ Nikole Andrića, vukovarski gradonačelnik najavio je da bi uskoro i taj kronični problem obrazovanja u Vukovaru trebao biti riješen.

PROMJENE KOJE PUNO ZNAČE Uređenje prostora ispred školske dvorane 'Vijuš'

Novac već osiguran

– Radovi na obnovi trebali bi započeti vrlo skoro, a prema najavama za dvije godine trebala bi biti završena obnova te škole. Proveden je natječaj, odabran izvođač radova, ali kako se radi o projektu koji bi trebao trajati dulje od godinu dana prema Zakonu o proračunu neophodna je suglasnost Vlade RH koja se još uvijek čeka. S tom suglasnosti stekli bi se formalno pravni uvjeti da više puta najavljivani radovi na obnovi konačno započnu – pojasnio je Penava.

Treba znati i da su sredstva za obnovu, a radi se o oko 16 milijuna kuna, davno osigurana, a dogovoren je i model financiranja prema kojem bi Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija osigurali po 10 posto neophodnih sredstava.

Posjet konzula Dobra suradnja Mađarske i Vukovara