Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Uspješne demografske mjere

Povećan broj upisa djece u vukovarske vrtiće, osigurane i tri dodatne odgojne skupine

1/2
Foto: Grad Vukovar
U osnovnim školama upisano je ove godine 25 prvašića više u odnosu na lani

Poslije godina stagnacije Vukovar se u novoj školskoj godini može pohvaliti s povećanjem broja djece upisanih u dječje vrtiće, upisanih prvašića kao i uopće upisane djece u osnovne škole.

Lions klub Vukovar Fizioterapeuti na okupu u Vukovaru

– Nakon nekoliko godina stagnacije ove godine broj upisane djece u vrtićima je rapidno porastao. Prošlu pedagošku godinu završili smo s 530 djece, a ove ih je godine 584. Sukladno tome osnovali smo i dvije nove odgojne skupine. Treba znati i kako su sva djeca rođena u Vukovaru – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I. Mirjana Kulić te dodala da Dječji vrtić Vukovar I. broji 26 odgojnih skupina na ukupno šest lokacija.

Doseljavanje mladih obitelji

Broj upisane djece povećan je i u Dječjem vrtiću Vukovar II., čija ravnateljica Marina Latinović napominje kako je ovaj vrtić porast broja djece osjetio još prošle godine kada su zbog toga formirali i novu skupinu.

– I ove godine također bilježimo povećanje broja djece. Znatno povećanje odnosi se na broj jasličke i djece mlađe vrtićke dobi te je osnovana nova grupa u centralnom objektu uz dodatna zapošljavanja. U jesen 2017. godine Dječji vrtić Vukovar II. imao je 151 dijete, 2018. imali smo 172 djece, a danas brojimo ukupno 177 djece – rekla je Latinović.

Novih 10 mjesta U četvrti Borovo naselje uređeno parkiralište

U povodu povećanja broja upisane djece vrtiće je posjetio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, koji je rekao i kako je ove godine u vukovarskim osnovnim školama upisano 25 prvašića više u odnosu na prošlu školsku godinu.

– Jednako tako, porast od 60 djece bilježimo i u vrtićima zbog čega smo osigurali dodatne tri odgojne skupine te zaposlili nove odgojiteljice. Kao dio razloga za ovakav pozitivni trend može se tražiti i u povećanom broju radnih mjesta na području grada kao i podjeli kadrovskih stanova, a što je dovelo i do novih doseljavanja mladih obitelji – rekao je Penava.

Izrazio je i nadu da će se ovakva uzlazna putanja, kada je riječ o broju djece, nastaviti kretati uzlaznom linijom, ali i kako će to najbolje potvrditi godine koje su pred nama. Podsjetio je i na niz aktivnosti i mjera koje su gradske vlasti uvele koje su rezultirale time da je konačno prestao kontinuirani pad broja djece u vrtićima i školama.

Turizam U Vukovaru se bilježi porast broja turista

Upozorio je na demografske mjere koje Grad Vukovar osigurava i provodi, a koje doprinose pozitivnim rezultatima kao i činjenicom da se iz proračuna Grada Vukovara izdvajaju znatna sredstva za rad vrtića, neprestano ulaže u opremu samih vrtića… Svoj dio u svemu imaju i gospodarske mjere, poticaji za gospodarstvenike i poljoprivrednike, izdvajanja za učenike kojima se osiguravaju besplatne bilježnice, preobuka…

Povratak vojske

U međuvremenu se i Hrvatska vojska vratila u vojarnu u Vukovaru s najavama da bi uskoro vukovarska vojarna trebala imati cijelu jednu bojnu. Grade se i stambene zgrade tako da se u hodu rješava i stambeno pitanje. Sve to prate stalni infrastrukturni radovi pa Vukovar građanima pruža sve što može pružiti moderni grad. Bilježi se i porast broja zaposlenih te obrta, govori gradonačelnik.

– Prema planovima, u Vukovar će doći i pripadnici Interventne policije PU vukovarsko-srijemske. U Vukovaru je otvoren i call centar Hrvatske pošte, a u planu je i otvaranje call centra HEP-a. Radimo puno i korak po korak dižemo grad kako bismo građanima osigurali što kvalitetniji život – zaključio je Penava. 

Obilježen Dan logoraša Svi sudionici Domovinskog rata i svi koji su preživjeli torture hrvatski su vitezovi