Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Obilježen Dan logoraša

Svi sudionici Domovinskog rata i svi koji su preživjeli torture hrvatski su vitezovi

Foto: Branimir Bradarić
Istina o Domovinskom ratu ne smije se zaboraviti te stoga čestitam Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora što organizira sjećanje na ovaj dan, rekao je zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček

Polaganjem vijenaca na mjestu najveće razmjene ratnih zatočenika kod Nemetina i potom svečanom akademijom održanom u Vukovaru obilježen je Dan logoraša. Taj dan obilježava se 14. kolovoza, odnosno na dan kada je 1992. godine kod Nemetina obavljena razmjena ratnih zatočenika po principu „svi za sve“ i kada je iz srbijanskih logora na slobodu pušteno 714 hrvatskih branitelja i civila koji su i po devet mjeseci bili zatočeni u nekome od logora.

Saniranje i obnova Trga Slavija Nova signalizacija i parkirališna mjesta

Batinanje i maltretiranje

Jedan od onih koji je prošao pakao logora je i Vukovarac Željko Grabušić koji je u Srijemskoj Mitrovici proveo 6 mjeseci.

– Razmijenjen sam poslije šest mjeseci zatočeništva u svibnju 1992. Poslije svega proživljenoga mogu reći kako je to moj drugi rođendan. I danas se sjećam maltretiranja, batina, samice raznog psihičkog zlostavljanja… Dva puta vodili su me na strijeljanje. Trebalo je to preživjeti – rekao je Vukovarac Željko Grabušić.

Prisjećajući se mjeseci provedenih u logoru kaže kako je bilo dana kada nije znao hoće li uopće živ izaći. Pri tome batinanje i maltretiranje bilo je uobičajeno dok za obitelj nije imao nikakve informacije. Tek u veljači 1992. godine bio je evidentiran kod Međunarodnog Crvenoga križa, što je logorašima bila garancija da će biti razmijenjeni. Do tada su ga skrivali po ćelijama zatvora.

Projekti Mirovne grupe mladih Dunav Volonteri iz 10 država Europe u Vukovaru

– Imali smo jedan mali radio koji smo krili i koji smo potajno slušali. Preko njega smo doznavali što se događa i da ćemo biti razmijenjeni. Imali smo čuvare koji su nas tukli, a tukla nas je i vojska. Preko vikenda dolazili bi Srbi iz okupiranog dijela Hrvatske i tukli nas pod maskama. Bilo je stvarno strašno – kaže Grabušić.

Izaslanica predsjednice RH i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić rekla je kako je vrlo teško pronaći prave riječi nakon ispovijesti zarobljenika s Veleprometa koja je u programu Svečane akademije izrečena, a kojima bi mogli zahvaliti za sve što su ovi ljudi učinili za stvaranje neovisne Republike Hrvatske.

– Svjesna sam kolika je hrabrost miran, obiteljski život zamijeniti torturama u zarobljeništvu te proživjeti strah i neizvjesnost hoćete li ikada zakoračiti na slobodno hrvatsko tlo – rekla je Mujkić.

Vukovar i ove godine veliko gradilište Uređuje se nadvožnjak, gradi se trg na Trpinjskoj cesti, saniraju ulice

Ne smije se zaboraviti

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako su svi sudionici Domovinskog rata te svi koji su proživjeli torture srpskih koncentracijskih logora hrvatski vitezovi.

– Vjerujem kako vam nije lako živjeti u Vukovaru i susretati one koji su odgovorni za vaše patnje, ali to pokazuje vašu veličinu. Istina o Domovinskom ratu ne smije se zaboraviti te stoga čestitam Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora što organizira sjećanje na ovaj dan.

Aktivan odmor na omiljenom kupalištu Na Vukovarskoj adi svatko može pronaći mir, odmor, ali i razonodu Projekt vrijedan 1,26 milijuna eura sufinancira se donacijom Treća stambena zgrada s 21 stanom za ljude koji žele živjeti u Vukovaru