Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka 7308 pregleda
Željko Ratković, direktor tvrtke Plexus Jaska

Iz DIP-a je u Njemačku otišlo 20-ak radnika, a nitko ne stiže s burze

Pokrenuta proizvodnja u karlovačkom DIP-u
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Vlasnik tvrtke Plexus Jaska koji je preuzeo u najam karlovačku drvnu industriju tvrdi da nije točno kako plaće nije isplatio od ožujka

- Potpuna je laž da nisam isplatio plaće od ožujka. Ljudi su dobili novac za svibanj, uskoro će za lipanj i nije istina da zaposlenici dobiju otkaz kada pitaju za plaće. To su velike laži koje netko namjerno plasira kako bi 'zamaglio' istinu. Uostalom, pozivam sve inspekcije da dođe u karlovački DIP i uvjere se – kazao nam je Željko Ratković, vlasnik tvrtke Plexus Jaska d.o.o. koji je početkom godine uzeo u najam karlovački drvnu tvrtku DIP u stečaju i zaposlio 52 radnika.

Njega je na Gradskom vijeću zastupnica Živog zida Anita Bolarić prozvala zbog neisplate plaća i dijeljenja otkaza te pozvala gradonačelnika Damira Mandića u pomoć. Gradonačelnik je poručio da će ispitati o čemu se radi te pozvao i institucije da naprave isto. Vijećnica je navela i da direktor plaća po tisuću kuna tjedno ljude koji su došli raditi iz Bosne i Hercegovine, a ne i radnike iz Karlovca.

- Sve su to laži. Istina je da sam ostao bez 20-ak ljudi. Većina je otišla u Njemačku, a oni koji su dobili otkaze ili nisu odradili posao ili su u nekoliko navrata na poslu bili pijani. Ja dobre radnike trebam, ali na oglas na burzi nitko se ne želi javiti. Tražim od države radne dozvole za radnika iz Bosne, ali ne mogu ih dobiti. Tražio sam pomoć svih institucija zbog toga, ali i zbog sirovine. Pisao sam svima i tražio da mi kao poduzetniku pomognu, ali to nikome nije zanimljivo. Hrvatske šume trebale bi mi godišnje isporučiti 200 kubika drvne mase po radniku, a mi smo dobili ukupno 500 kubika hrasta što nam je dovoljno samo za desetak dana rada i proizvodnje parketa. Zbog Hrvatskih šuma ja i moji radnici nemamo uvjere za normalan rad. Pozivam sve ministre, od proljoprivrede, rada, do gradonačelnika i župana neka dođu i vide kako radimo i gdje su problemi – dodao je direktor Ž. Ratković.