Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
U dvije godine obnovljeno šest predškolskih objekata

Iz europskih fondova 5,2 milijuna kuna za Kućan Donji

1/2
Foto: Grad Varaždin
Plan je do kraja iduće godine obnoviti sve dječje vrtiće

Gradu Varaždinu dodijeljeno je 5,2 milijuna kuna putem natječaja iz programa ruralnog razvoja za financiranje gradnje, rekonstrukcije i opremanja dječjih vrtića diljem Hrvatske.

Tih 5,2 milijuna kuna je 80 posto od ukupno prihvatljivih troškova za izgradnju dječjeg vrtića u Kućanu Donjem, u kojem će se otvoriti devet novih radnih mjesta na puno radno vrijeme i jedno na pola radnog vremena. U ime Grada ugovor je s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić potpisala zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

vrijednost investicija je oko 15.000.000,00 kuna Projekti su spremni! Dječji vrtić i sportsko-rekracijska zona uskoro u Opozenu

– Za Grad i Dječji vrtić Varaždin ovo potpisivanje znači nova ulaganja i prekrasan ulazak u novu 2019. godinu – kazala je.

Malo financijsko čudo

Obnova i gradnja vrtića jedan je od prioriteta gradske vlasti. Prošlog tjedna završeni su radovi na energetskoj obnovi i uređenju DV-a Trakošćanska, koji nije obnavljan četrdesetak godina.

– Nakon Gortanove prošle godine, Dravske i sada Trakošćanske, ovo je već treći vrtić koji smo obnovili u kratkom vremenu. Pri kraju je i vrtić Kozarčeva, ide se i u obnovu Aleje, a dobili smo i europska sredstva za vrtić u Kućanu Donjem. Dakle, to je ukupno šest objekata u nepune dvije godine, što je ravno malom organizacijskom, građevinskom i financijskom čudu s obzirom na to da se desetak, a ponegdje i četrdeset godina nije ulagalo u objekte.

Posjet Stotinjak Kineza dolazi u školu nogometa

Konkretno ovaj vrtić u Trakošćanskoj nije obnavljan četrdesetak godina. Sada smo napravili energetsku obnovu, što je Europa financirala s tridesetak posto. Tu su bili i dodatni radovi s obzirom na statiku zgrade, prije svega dvorane, ali i krova. Grad je za te dodatne poslove morao angažirati vlastita sredstva – rekao je gradonačelnik Ivan Čehok i dodao da će Grad sam iznaći sredstva za gradnju vrtića u Koprivničkoj, a priprema se i dokumentacija za vrtić Biškupec.

– U proračunske dvije godine mi bismo obnovili sve naše vrtiće – istaknuo je.
Time će se, poručio je, zaokružiti obrazovna slika Varaždina od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, a djeca će imati najviši mogući obrazovni standard.

Radovi koštali 2,8 milijuna

Radovi na obnovi vrtića Trakošćanska uključivali su sanaciju i ugradnju toplinske izolacije, plinsku kondenzacijsku kotlovnicu, LED rasvjetu i ventilaciju s rekuperacijom zraka, a stajali su oko 2,8 milijuna kuna. Sve će to donijeti znatne uštede na energentima. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao ih je s više od milijun kuna.

Tehnološki park u Varaždinu Sve traženiji radnici u informatičkom sektoru Radna mjesta za 50 inženjera, Tehnološki park će se širiti

Nešto više od 486.000 kuna osigurao je Fond za sufinanciranje provedbe projekata EU na regionalnoj i lokalnoj razini. Dodatni radovi stajali su oko 570.000 kuna, kažu u Gradskoj upravi.