Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Dječji dan u lipičkoj ergeli i 12. obljetnica povratka konja

Iz Lipika ide prijedlog za UNESCO: Zaštitite naše lipicance, posebni su!

1/7
Foto: Lipički compas
Dvanaesta obljetnica u Lipiku obilježena je bogatim kulturno-umjetničkim programom i edukativnim i zabavnim sadržajima za djecu i odrasle

Lipicanci iz ergele Lipik, oteti u kolovozu 1991., nakon 16 godina, dugih pregovora i peticije koju je provela udruga Lijepa naša, vraćeni su u svoj dom u noći s 12. na 13. listopada 2007. godine. Velik broj roditelja sa svojom je djecom pohodio lipičku ergelu, gdje su Dječjim danom u ergeli proslavili dvanaest godina od povratka ovih plemenitih životinja iz višegodišnjeg progonstva.

Dječji vrtić Maslačak Predstava Tri jabučice s bakinog ormara oduševila vrtićarce

Privatizirane štale

Dvanaesta obljetnica tog važnog događaja u Lipiku je obilježena bogatim kulturno-umjetničkim programom i različitim edukativnim i zabavnim sadržajima za djecu i odrasle.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana izrazio je zadovoljstvo što se velik broj građana okupio kako bi zajedno proslavili povratak lipicanaca, ponosa Lipika.

1/7 Foto: Lipički compas

– Povratak lipicanaca važan je jednako kao i povratak svih građana Lipika nakon Domovinskog rata. Nakon svega što su prošli, od progona, ubijanja i izgladnjivanja pa nadalje, oni su se vratili u svoj grad. Na žalost, lipicanci se nisu vratili u svoje štale, koje su u međuvremenu privatizirane. Stoga upravo ovih dana razgovaramo s Vladom RH o gradnji nove ergele u Lipiku, za koju je Grad ishodio građevinsku dozvolu i pripremio cijeli projekt – rekao je Kasana.

Kao i proteklih godina, proslavi povratka lipicanaca pridružili su se i učenici Osnovne škole Lipik, koji su tom prilikom započeli provedbu projekta “Lipicanci – nacionalno blago”.

ČAKOVEC Vrtićka djeca u akciji 'Posadi i ti jedno drvo'

Da je konj najbolji prirodni terapeut, mogli su isprobati svi. Ergela Lipik svim zainteresiranima dala je priliku da se okušaju u jahanju, što je jedna od tradicionalno najpopularnijih aktivnosti na proslavama povratka lipicanaca. Najmlađi su uz jahanje uživali i u vožnji u kočiji.

Simbol Slavonije

U Lipiku je održan i radni sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici ministarstava kulture iz Austrije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Rumunjske, Italije i Srbije.

Foto: Lipički compas

Sudionici su pripremili nacrt aplikacije koju će sa svim materijalima, u ožujku 2020., na godišnjoj skupštini, predati UNESCO-u sa zahtjevom da se lipicanci zaštite kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva.

– Lipicanci su simbol Slavonije i Hrvatske i naravno da lipicance treba zaštititi. Kada se to dogodi, dobit ćemo potvrdu da imamo nešto što nema nitko drugi. Naime, postoje različiti rodovi lipicanaca, ali naš lipički je poseban – elegantan, muzikalan, privržen čovjeku. Stoga, bit ćemo presretni i puno će nam značiti uvrštenje na UNESCO-ovu listu – istaknuo je gradonačelnik Kasana.

U Ergeli Lipik, koja je u sastavu Državne ergele Đakovo i Lipik, uzgoj je konsolidiran i u novoj je generaciji 87 pastuha i kobila koji će ove jeseni biti ocijenjeni.