Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
U Topuskom održana konferencija o demografskoj revitalizaciji

Iz Sisačko-moslavačke županije od 2011. godine iselilo se oko pet tisuća stanovnika

1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Vlada RH dala je potporu projektu pametnog termalnog grada, koji je vrijedan 600 milijuna kuna

U Top termama Topusko održana je konferencija pod nazivom “Doprinos jedinica lokalne i područne samouprave demografskoj revitalizaciji Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije” u organizaciji Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Izrada projektne dokumentacije Projekt vrijedan 88 milijuna kuna: Žele iskoristiti golem potencijal geotermalnih izvora u županiji

I država treba pomoći

Na Konferenciji je sudjelovao i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, koji je podsjetio kako je na području županije proteklih 20-ak godina demografska slika porazna. Podsjetio je što je Županija činila kako bi zadržali mlade i poboljšali demografsku sliku, a izrazio je uvjerenje da će se određenim mjerama može puno toga učiniti kako bi se ti trendovi usporili, ali i okrenuli. Dodao je kako su u Sisačko-moslavačkoj županiji prije šest godina donesene neke od mjera pronatalitetne politike usmjerene prije svega za mlade obitelji. Tako se, među ostalim, za svako treće i sljedeće rođeno dijete obiteljima davalo tri tisuće kuna po djetetu.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

– Ovo područje devastirano je poslije Domovinskog rata, ali i ovaj razoran potres dodatno je učinio demografsku sliku lošijom no što je bila na području cijele županije. Otprilike tri posto ljudi od ukupnog broja stanovnika kojih smo imali po popisu stanovništva 2011., točnije oko pet tisuća stanovnika, napustilo je ova područja – rekao je Žinić.

Naglasio je kako su to iznimno velike brojke i da gradovi, a ni županije, ne mogu samostalno riješiti problem iseljavanja, već se u njega treba aktivno uključiti i država.

– U svojem dosadašnjim radu pokušao sam što više razgovarati s mladima kako bih zaključio u čemu je toliki problem jer dojam je da razlozi tome nisu samo problemi oko obrazovanja i zaposlenja, već i puno širi problem – rekao je župan. U posljednjih četiri godine, dodao je Žinić, Sisačko-moslavačka županija učinila je veliki iskorak te poduzela ono što je najpotrebnije kako bi zadržala ljude.

Svečano i dostojanstveno obilježen Dan Požeško-slavonske županije Nagrade za životno djelo dr. Radoslavu Galiću i posmrtno dr. Rudolfu Bišofu

Zdravstveni turizam

– Kao prvo, kriterij koji mora biti ispunjen svakom stanovniku je radno mjesto, a potom i riješeno stambeno pitanje. Moramo prije svega osigurati radna mjesta koja će biti dobro plaćena i infrastrukturu – zaključio je Žinić govoreći na konferenciji u Topuskom.

Inače, protekli je tjedan Vlada RH dala potporu projektu pametnog termalnog grada, kojim se želi omogućiti da Topusko postane jedan od centara zdravstvenog turizma u Hrvatskoj.

Projekt “Topusko – pametni termalni grad”, vrijedan ukupno 600 milijuna kuna, predviđa obnovu postojećih kapaciteta, obnovu kapaciteta stradalih u Domovinskom ratu te gradnju objekata prilagođenih lječilištu, istaknuto je na predstavljanju tog projekta kojim bi započela obnova jednog modernog Topuskog, odnosno vraćanje mjestu pozicije bisera kontinentalnog turizma