Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
Izrada projektne dokumentacije

Projekt vrijedan 88 milijuna kuna: Žele iskoristiti golem potencijal geotermalnih izvora u županiji

1/2
Foto: Požeško-slavonska županija
Ugovori za istraživanje potencijala Županije potpisani su u Jakšiću

Započela je izrada projektne dokumentacije u sklopu europskog projekta “Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije”, koji je u iznosu od 88 milijuna kuna uvršten u razvojni program u sklopu Projekta Slavonija. Cilj projekta je podići razinu iskoristivosti geotermalnog potencijala ove županije.

Svečano i dostojanstveno obilježen Dan Požeško-slavonske županije Nagrade za životno djelo dr. Radoslavu Galiću i posmrtno dr. Rudolfu Bišofu

– Na ovom području postoje veliki potencijali vezani uz geotermalnu energiju. Oni se već koriste u Lipiku i Velikoj, ali ovo su veliki zahvati koji zahtijevaju velika ulaganja. Stoga je za ovakav projekt trebalo imati i hrabrosti – istaknula je Senka Horvat, ravnateljica županijskog Regionalnog koordinatora razvoja.

Foto: Požeško-slavonska županija

U Jakšiću su potpisani ugovori za izradu studija i prateće dokumentacije za istraživanje hidro-geotermalnog potencijala županije, kojim će se osigurati daljnja istraživanja i u konačnici dozvole za pridobivanje energije iz podzemlja. Nositelj ovog 1,87 milijuna kuna vrijednog projekta je Požeško-slavonska županija, a udio sufinanciranja iz EU je 85 posto.

– Ovo je projekt od velike važnosti za našu županiju. Kako je već rečeno, na području Tekića su još u rimsko doba postojala kupališta i toplice, a grad Lipik je prije otprilike 250 godina izgrađen upravo za uživanje i turizam – rekao je župan Alojz Tomašević.