Izbornik
Naslovnica Županije
Ministarstvo nije čekalo jesenski rok

Iz srednjih škola izbrisano 41 zanimanje za koje nema interesa

Krovopokrivač
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Gube se poljoprivredna zanimanja, iako je na sjeveru zemlje puno OPG-ova, kaže Renato Vinko, ravnatelj Gospodarske škole

Zbog premalog broja prijavljenih učenika, ili čak ni jednog, neke su škole za ovu godinu ostale bez upisa zanimanja za koja su uoči prvog upisnog kruga predvidjele razredne odjele. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je nakon obrade podataka jednostavno izbrisalo pojedina “neželjena” zanimanja, čak i prije jesenskog upisnog roka.

U Hrvatskoj tako ove godine nije upisan ni jedan krovopokrivač, limar, šumar, puškar... Osim 41 zanimanja koje ove godine nije nigdje upisano, postoji još na desetke zanimanja od kojih su pojedine škole morale odustati zbog nedovoljnog interesa. Strukovna škola Đurđevac u Koprivničko-križevačkoj županiji ostala je tako ove godine bez stolara, Obrtnička škola Koprivnica bez autolimara, limara, vodoinstalatera, mesara, pomoćnih cvjećara i stolara, kuhara i pekara koji rade po prilagođenom programu, dok je Srednja gospodarska škola Križevci morala odustati od upisa mljekara, voćara-vinogradara-vinara i vrtlara.

Manje razreda ekonomista

- Ministarstvo je obavilo preraspodjelu razrednih odjela, pri čemu nijedan razredni odjel nije ukinut, već su u tim kombinacijama pojačana neka zanimanja - pojašnjava Ana Mušlek iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine. Koprivničko-križevački dožupan Ratimir Ljubić kaže da su učenici odmah obaviješteni o ukinutim zanimanjima i raspoređeni u neka druga.

- U Međimurskoj županiji odustalo se samo od dva razredna odjela, i to ekonomista u Srednjoj školi Prelog i poljoprivrednog tehničara u Gospodarskoj školi Čakovec. U Prelogu je bilo prijavljeno troje, a u Gospodarskoj školi sedmero učenika - doznajemo od dr. sc. Blaženke Novak, voditeljice Odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport. Ravnatelj Gospodarske škole Renato Vinko nezadovoljan je odlukom Ministarstva i misli da se moglo pričekati s brisanjem do jesenskog roka.

- Polako se gube poljoprivredna zanimanja, iako je sjever Hrvatske poljoprivredni kraj s velikim brojem OPG-ova - napominje. Lani su, na primjer, ostali bez vrtlara. U Varaždinskoj županiji Srednja škola Arboretum Opeka također nije upisala poljoprivredne tehničare, kao ni poljoprivredne gospodarstvenike, Srednja strukovna škola Varaždin nije upisala pomoćne pekare, stolare, krojače i galanteriste, a Srednja škola Novi Marof opću gimnaziju. U Srednjoj školi Glina u Sisačko-moslavačkoj županiji skinuta su za ovu godinu zanimanja prodavač, autoelektričar, elektroinstalater i elektromehaničar, u Srednjoj školi Ivana Trnskoga u Hrvatskoj Kostajnici nisu upisali šumarske tehničare i krojače, ali su zato povećali stolare sa 12 na 20.

Više kuhara i konobara

U Tehničkoj školi Kutina nisu upisali ekološke tehničare, a to zanimanje nije prošlo ni u Tehničkoj školi Sisak. U Srednjoj školi Petrinja nisu upisali cvjećare, mesare (prijavio se samo jedan đak) i voćare-vinogradare-vinare. No, ti programi neće biti ukinuti, nego će zbog potrebe lokalne zajednice Ministarstvo omogućiti upis u jesenskome roku. U Strukovnoj školi Sisak ostali su bez prvih razreda krojača, krovopokrivača i montera suhe gradnje, a povećane su, s druge strane, kvote za vozače motornih vozila, fotografe i zidare, dok je Srednja škola Topusko povećala plan upisa za konobare i kuhare, koji su ove godine na Jadranu vrlo traženi. Školama ostaje nada da će im Ministarstvo za nekoliko godina vratiti zanimanja koja su sada izbrisana ili će osmišljavati nove, đacima aktraktivnije programe.