Izbornik
Naslovnica Županije Hrvatska zajednica županija
interes lokalne i područne samouprave

U petak Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija

Hrvatska zajednica županija
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
Županije su i ove godine najtransparentnije jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, što ocrtava ciljeve Hrvatske zajednice županija realizirane i projektom Otvoreni proračun

Izborna Skupština Hrvatske zajednice županija održat će se u petak, 24. studenog u 11 sati u Zagrebu u Hotelu International. Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk podnijet će članovima Skupštine izvješće o radu s pregledom najvažnijih ovogodišnjih aktivnosti.

Iz Hrvatske zajednice županija podsjećaju da su članovi Izvršnog odbora Zajednice, ali i deset radnih skupina koje su producirale preko 50 mišljenja na zakone, nastavili su promicati interese lokalne i područne (regionalne) samouprave. Održan je niz sastanaka s ministrima i predstavnicima ministarstava, ali i s premijerom Andrejem Plenkovićem koji je po prvi puta okupio sve hrvatske župane kako bi razgovarali o izazovima s kojima se suočavaju jedinice regionalne samouprave. Na području međunarodne suradnje predstavnici Zajednice djelovali su u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe, Odboru regija i Vijeću europskih općina i regija.

Prema istraživanju Instituta za javne financije, županije su i ove godine najtransparentnije jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, što ocrtava ciljeve Hrvatske zajednice županija realizirane i projektom Otvoreni proračun.

Aplikacija omogućava uvid u županijske proračune kako bi se povećala građanska informiranost i u konačnici participacija u kreiranju proračuna. Od provedenih projekata važno je istaknuti i foto natječaj 'Volim svoju županiju' čija je izložba fotografija obišla Hrvatsku potičući suradnju  i promovirajući ljepote  različitih krajeva. Četiri mikro projekta financirana su iz europskog projekta LADDER kojim Hrvatska zajednica županija treću godinu provedbe potiče razvoj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Planom rada za 2018. godinu predviđena je nadogradnja navedenih aktivnosti s fokusom na VII. Forum poljskih i hrvatskih regija, obilježavanje 15. godišnjice osnutka Hrvatske zajednice županija i inicijativi Zajednice da postane partner Vladi u kreiranju nacionalnih dokumenata kohezijske politike EU nakon 2020. godine.  

Skupština će u petak donijeti odluku o izboru predsjednika i potpredsjednika Hrvatske zajednice županija kao i o članovima Izvršnog i Nadzornog odbora te usvojiti i donijeti dokumente za iduću godinu.