Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Čuvari orahovačkih života, liječnici i medicinske sestre u Domu zdravlja

“Izdržimo još malo, a onda ćemo pričati kako smo pobijedili ovo zlo”

1/2
Foto: Radio Orahovica
Odmah nakon izbijanja epidemije, samozatajni i odgovorni orahovački medicinari stavili su sve svoje znanje u službu koja doslovce život znači

Čuvari orahovačkog zdravlja, ili još bolje čuvari orahovačkih života, liječnici i medicinske sestre u Domu zdravlja u Orahovici, sigurno su odigrali jednu od najbitnijih uloga u čuvanju grada od zloglasnog koronavirusa, piše portal radioorahovica.com. Odmah nakon izbijanja epidemije, samozatajni i odgovorni orahovački medicinari stavili su sve svoje znanje u službu koja doslovce život znači. Uključivanje u ovu priču za njih je najnormalnija stvar, moralna obveza i ne mogu zamisliti da su odlučili drugačije.

Čuvali granice svoga grada Orahovački policajci odradili lavovski posao i “otjerali” virus

– Tri godine radim kao liječnica. Orahovicu sam zavoljela. Teška su ovo vremena, no za mene je svaki ljudski život bitan, nema mladih i starih, svi smo rođeni da bismo živjeli. Borim se koliko mogu i znam – rekla je mlada liječnica Ivana Grdić za Radio Orahovicu.

“Ne smijemo pogriješiti”

Općina Zdenci i dalje je pod “ingerencijom” doktorice Željke Perić. Ova izuzetna medicinska radnica, iako je u mirovini, posljednjih godina radi, a poznata je javnosti otprije po svojoj borbi za položaj i status liječnika i pacijenata. Zbog svojih godina nije imala obvezu rada u COVID ambulanti, no sama se dobrovoljna stavila na raspolaganje.

– Najviše posla obavljamo svim raspoloživim sredstvima komunikacije. Ako je potrebno odlazimo i u kućne posjete, ali primamo i kronične bolesnike u našoj ordinaciji – kazala je dr. Perić.

Andrea Matković mlada je medicinska sestra, koja iznad svega voli svoj posao i odmah je bila spremna podijeliti svoja nova iskustva.

– Provjeravamo svakog pacijenta. Temperatura, dezinfekcija ruku, provjera u sustavu, boravak u inozemstvu, samoizolacija. Ne smijemo pogriješiti – kazala je Andrea.

U orahovačkom Domu zdravlja rade i ginekologinja, pedijatrica, laboratorij i svi se oni brinu da u ova teška vremena većina stanovnika Orahovice ostane zdrava.

– U ovoj teškoj situaciji nastojimo kao i do sada zbrinuti sve pacijente koji trebaju naše usluge. Broj zahtjeva za vađenje krvi je manji nego u normalnim okolnostima, no mi smo tu i uvijek ćemo biti na raspolaganju našim pacijentima – rekla je magistra Blaženka Matek.

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA Uređenje Turističko-rekreakcijskog centra 'Jezero-Hercegovac-Ružica grad'

Marijana Vidaković Peček je doktorica koja, i kada spava, misli na svoje pacijente i kako zaštititi ljude u pandemiji.

– Priča nije gotova, igramo drugo poluvrijeme, zasad vodimo, ali protivnik je opasan i grize čim obrana ne stoji dobro. Još malo moramo izdržati, a onda ćemo pričati kako smo pobijedili ovo zlo. Mi živimo u povijesnom vremenu i zato nemamo pravo na pogrešku – kazala je dr. Vidaković Peček.

Spremačice, domari...

Vrijedi spomenuti i spremačice, domara, voditeljicu ispostave. Patronažne sestre ovih dana rade trijažu pacijenata na vratima, tu je i dentalna medicina, zubni laboratorij i fizikalna medicina, svi oni zaslužni su što je Orahovica ostala i dalje zdrava.