Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Brojna ulaganja Županije u zdravstvo

Izgrađene čak 33 ambulante, dograđuju se dnevne bolnice

Virovitičko-podravska županija
Foto: Kristijan Toplak
Opremanje i dogradnja dnevnih bolnica u Virovitici jedan je od najvećih projekata u županiji, vrijedan 50 milijuna kuna

Cijelim nizom ulaganja u zdravstvo mogu se pohvaliti u Virovitičko-podravskoj županiji, a cilj im je da svi građani, kako u urbanim, tako i ruralnim krajevima, imaju jednako dostupnu i adekvatnu zdravstvenu skrb. Čak 33 ordinacije županijskog Doma zdravlja opremljene su u posljednjih godinu i pol, od općih, dentalnih, ginekoloških do ordinacija fizikalne medicine. Suvremeno opremljenu ambulantu dobit će Čađavica.

Gradnja nove ambulante u punom je jeku, a bit će okončana u jesen. Projekt je to od 1,8 milijuna kuna.

Kurija Janković Potpisani ugovori U Kuriju Janković novih 7,7 milijuna kn ulaganja

Novi ormarići, kreveti...

Među najvećim projektima Virovitičko-podravske županije u zdravstvu svakako su oni vezani za Opću bolnicu Virovitica. Nakon nabave novih kreveta i noćnih ormarića, u tu je bolnicu stigao i moderni 128-slojni CT uređaj, vrijedan više od četiri milijuna kuna, za koji se zahvaljuju ministru Milanu Kujundžiću.

- Kao osnivači zdravstvenih institucija, najavili smo ulaganje u bolju opremu. To je naša dužnost i obveza prema svim pacijentima kako iz naše, tako i iz susjednih županija – istaknuo je župan Igor Andrović.

Traje upravo i dogradnja Aneksa B1 Dnevne bolnice, vrijedna 21,8 milijuna kuna. Riječ je o jednom od najvećih projekata u Virovitičko-podravskoj županiji, pod nazivom “Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica”, vrijednom čak 50 milijuna kuna.

Naime, sama dogradnja stajat će 21,8 milijuna, a gotovo 30 milijuna stoji oprema.

Ne moraju u Zagreb

Što je osobito važno, riječ je o bespovratnom novcu EU koji je odobren u stopostotnom iznosu, što predstavlja financijski najveći ostvareni europski projekt Razvojne agencije VIDRA i Virovitičko-podravske županije.

– Pacijenti više neće morati ići u Zagreb i veća mjesta, jer će zahvaljujući modernoj tehnologiji istu kvalitetu usluge imati i u Virovitici. Sljedeći cilj nam je nabava uređaja za magnetsku rezonanciju – najavio je župan Andrović. U novom krilu bolnice smjestit će se sva tri bolnička laboratorija, što će omogućiti bržu i učinkovitiju analizu. U novoj zgradi bit će i dnevna internistička bolnica. Uvest će se i novi dijagnostički postupci poput imunohistokemijske analize tumorskih biljega, što će uvelike poboljšati kvalitetu liječenja pacijenata.

Ključeve prvih pet od ukupno sedam vozila za županijski Zavod za hitnu medicinu uručio je nedavno župan Igor Andrović. Investicija je to od 1,6 milijuna kuna.

Ulaže se u opremu, ali i u ljude. Potpisani su ugovori s 14 liječnika o subvencioniranju kamata na njihove stambene kredite, za što će Županija u ovoj godini izdvojiti oko 80.000 kuna. – Sva ulaganja i oprema ne znače ništa ako nemamo liječnike koji će raditi na toj opremi i pomagati našim pacijentima. Želimo zadržati liječnike – rekao je Andrović.

Virovitičko-podravska županija Potpisani ugovori vrijedni 43 milijuna kuna Navodnjavat će se još 1000 hektara do 2020. godine