Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Predstavljen program obilježavanja Dana Međimurske županije

Izložba o Zrinskima, koncert i otvorenje obnovljene utvrde

Foto: Međimurska županija
Program je započeo otvorenjem izložbe "Zrinski i čakovečki Stari grad" u Muzeju Međimurja

Obilježavanja Dana Međimurske županije ni ove godine neće biti u tradicionalnom obliku zbog epidemioloških mjera, no 30. travnja, Dan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, obilježit će se prigodno i skromno. Program Dana Međimurske županije najavili su župan Matija Posavec, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čakovec Ivan Pranjić, predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel i ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

Vinkovci dobivaju spomenik braniteljima Tik do Bosuta podiže se spomenik braniteljima poginulim u Domovinskom ratu

Najveće ulaganje

– Ovogodišnji Dani županije posebni su nam iz više razloga, završili smo rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Starog grada Čakovec u suvremeni Muzej nematerijalne kulturne baštine, što je najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja. Obilježavamo 350. obljetnicu slavne pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 10. obljetnicu kako je Hrvatski sabor taj važan dan proglasio spomendanom, kao i 400. obljetnicu rođenja Petra Zrinskog. Dane Međimurske županije obilježit ćemo dostojanstveno i ove godine, a sve u skladu epidemiološkim mjerama – rekao je župan Posavec.

Program je započeo otvorenjem izložbe "Zrinski i čakovečki Stari grad" u Muzeju Međimurja Čakovec, gdje je predstavljen svakodnevni život obitelji Zrinski kroz političke i vojne teme te teme iz svakodnevnog života poput djetinjstva i obrazovanja, prehrane i blagovanja, mode i odijevanja, položaja žena, književnog stvaralaštva i vjerskog života. Za izložbu su posuđeni iz Hrvatskog povijesnog muzeja prekrasni primjerci hladnog i vatrenog oružja iz razdoblja 16. i 17. stoljeća kao što su puške, kubure, mačevi i samostrel.

Tjedan posvećen obitelji

Program se nastavlja tijekom ovog tjedna. Danas će se ispred Učiteljskog fakulteta otkriti bista Zvonimiru Bartoliću, sveučilišnom profesoru, književniku i znanstveniku rodom iz Međimurja. U srijedu će u Centru za kulturu biti izvedeni fragmenti drame Mire Gavrana "Urotnici" koja govori o posljednjim satima života dvojice hrvatskih plemića, u izvedbi Dragana Despota i Roberta Kurbaše, a u nastavku večeri bit će predstavljena knjiga "Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan u djelima hrvatskih pjesnika". Priređivači su Matica hrvatska Petra Babić i Vladimir Lončarević, a recenzent je Božidar Petrač.

PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA Prva znanstvena publikacija o postrojbi kroz koju je prošlo 10.000 hrvatskih branitelja

U četvrtak će se u atriju Starog grada održati koncert Varaždinskog komornog orkestra i sopranistice Marije Vidović, a prijenos će biti emitiran na HRT-u. Središnja proslava 400. obljetnice rođenja hrvatskog bana i pjesnika Petra Zrinskog te 350. obljetnica njegove pogibije zajedno s pjesnikom Franom Krstom Frankopanom u Bečkome Novigradu 1671. godine, bit će obilježena u petak, kad će se na svečanoj akademiji dodijeliti najviše županijske nagrade i priznanja. Cijeli tjedan posvećen je životu i djelu članova obitelji Zrinskih, uz otvorenje obnovljene utvrde Staroga grada u kojemu je stolovala ta obitelj.