Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
NOVSKA

Izložba povodom 100 godina sporta

1/5
Foto: Večernji list
Izložba je privukla brojne Novljane, nekadašnje sportaše i građane, a mnogi su se prepoznali na fotografijama

Nogometnom utakmicom između Đačkog ferijalnog školskog kluba iz Novske i NK „Balkan“ iz Jasenovca na mjesnom sajmištu, prije 100 godina započela je doba organiziranog bavljenja sportom.

DEVETI PO REDU Novska će biti sjedište županijskog ogranka Društva hrvatskih književnika

Prva organizirana utakmica završila se visokom pobjedom „Balkana“ sa 6:1, a ekipe su ostale zabilježene na požutjeloj fotografiji koja je preživjela cijelo stoljeće.

Tim povodom je u Galeriji POU Novska priređena izložba „100 godina sporta u Novskoj“. Na njoj su prikazane fotografije ekipa različitih sportova, generacije novljanskih sportaša, koji su branili boje svojih klubova i predstavljali Novsku na brojnim natjecanjima.

Fotografije i brojni novinski članci dio su ostavštine Novljanina Ivana Domankušića, sportskog novinara i djelatnika, jednog od osnivača rukometnog i šahovskog kluba, dugogodišnjeg dopisnika Vjesnika, Večernjeg lista i Sportskih novosti.

šetnica sadnice i drvoredi Novska dobiva još jednu šetnicu

Izloženi dio materijala za izložbu „100 godina sporta u Novskoj“ samo je mali dio Domankušićeve bogate sportske arhive, koja uključuje i novinske napise, zapisnike s utakmica i natjecanja, i o kojima se brine njegov sin Antun.

Izložba je privukla brojne Novljane, nekadašnje sportaše i građane, a mnogi su se prepoznali na fotografijama.

Na otvorenju izložbe govorio je Ivan Hećimović, član Kuglačkog kluba Novska te košarkaš Josip Šimunović, sportski djelatnik i predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije.

Ulaganje u budućnost Novska daje stipendije za 151 učenika

Izložbu „100 godina sporta u Novskoj“ otvorio je gradonačelnik Marin Piletić najavivši i projekt tiskanja monografije za narednu godinu, uz obilježavanje stoljeća sporta u gradu. Izložba se u Galeriji može pogledati do kraja godine.