Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Kulturno-kreativni projekt Gradskog muzeja Bjelovar

“Izložba u izolaciji” za Noć muzeja

1/3
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Poznato je da Grad Bjelovar itekako podupire kulturu, njezinu prisutnost u svakodnevnom životu, kao i osmišljavanje novih ideja te realizaciju istih. Ovo će biti jedan dobar podsjetnik na sve ono što će nadamo se uskoro ostati iza nas – kazao je Brajdić

Grad Bjelovar po mnogočemu se ističe pa će i ovogodišnja postava Noći muzeja biti jedinstvena u Hrvatskoj. Naime, kada je proglašen prvi „lockdown“ 16. ožujka prošle godine, većina građana je tada u svojim domovima boravila i više od mjesec dana.

PROMOCIJA VRHUNSKIH PROIZVODA Županija brendira gourmet turizam

S obzirom na nemogućnost druženja te rad od kuće koji su mnogi iskusili po prvi puta u životu, paralelno su se otkrivali novi hobiji, talenti, interesi. Sve to prepoznao je Gradski muzej Bjelovar i njegova kustosica Marijana Dragičević. Brzo je provela u djelo svoju ideju o "Izložbi u izolaciji" te cijelu godinu prikupljala brojne rukotvorine, fotografije, recepte, predmete, odnosno sve što je obilježilo razdoblje prve izolacije. Uz pregled pandemija i epidemija kroz povijest, brojni prikupljeni radovi pretočeni su u kulturno kreativni projekt „Izložba u izolaciji“.

– U trenutku kada se sve promijenilo, mi smo bili u velikim pripremama za manifestaciju “Pisanicom do Uskrsa“. Uslijedilo je zatvaranje cijele države, otkazivanje događaja, zbog čega sam počela razmišljati što bismo mogli napraviti u tim drugačijim, nepredviđenim okolnostima. Napravljena je Facebook grupa pod nazivom “Izložba u izolaciji“ i tako je zapravo sve krenulo. Grupa danas broji više od 600 članova. Vrlo brzo nakon otvaranja grupe počele su pristizati fotografije raznih radova, od jela, dječjih crteža, rukotvorina, boravka u prirodi, do fotografija potpuno praznog grada, recepata, pisanica, umjetničkih slika i slično. Radovi pokazuju ono najbitnije, a to je da se u svima nama skriva talent i kreativnost za neko određeno područje. Moram priznati da sam se u početku prilično bojala kako će ideja biti prihvaćena, no brzo sam uvidjela da je upravo tako nešto bilo potrebno i velikima i malima. Pravi posao je uslijedio nakon što smo završili sa prikupljanjem radova. Uslijedilo je probiranje radova, svrstavanje u kategorije, kontaktiranje autora da donesu svoja djela ili fotografije pošalju u boljim rezolucijama, dizajniranje kataloga i panoa, osmišljavanje izgleda cijelog postava. Na izložbi imamo različite kutke, dječji, kreativni, glazbeni, gastronomski i slično. Neki autori su zaista imali hiperprodukciju kreativnosti, dok su neki težili savršenstvu i javnosti pokazali samo jedan rad. Neki predmeti su jako posebni, primjerice ručno rađena lampa, stolić napravljen od kartona, nož za bacanje – pojasnila je kustosica Marijana Dragičević.

POLIKLINIKA SUVAG Otvorena logopedska ambulanta: ‘Suvremena rehabilitacija važna je za kvalitetu života

Grad Bjelovar je još jednom pružio podršku gradskoj kulturnoj sceni pa je tako zamjenik gradonačelnika, Igor Brajdić komentirao kako je izuzetno ponosan na ovaj projekt i pohvalio sve osobe koje su u njemu sudjelovale.

– Poznato je da Grad Bjelovar itekako podupire kulturu, njezinu prisutnost u svakodnevnom životu, kao i osmišljavanje novih ideja te realizaciju istih. Ovo će biti jedan dobar podsjetnik na sve ono što će nadamo se uskoro ostati iza nas – kazao je Brajdić