Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
POLIKLINIKA SUVAG

Otvorena logopedska ambulanta: ‘Suvremena rehabilitacija važna je za kvalitetu života

1/5
Foto: Zagrebačka županija
U opremanje ambulante Županija je uložila 140 tisuća kuna namještaj, uređaji za terapiju...

Nakon Zagreba, Zaprešića, Velike Gorice i Samobora, u ispostavi Doma zdravlja Zagrebačke županije u Dugom Selu s radom je počela logopedska ambulanta poliklinike SUVAG. Ova poliklinika, čiji je osnivač Grad Zagreb, ove godine slavi šest desetljeća svoga rada.

POLJOPRIVREDNICI IZ CVELFERIJE PRIKUPILI JOŠ JEDNU VELIKU DONACIJU Osigurana donacija 20 tona stočne hrane

A otvorit će ih se i još

– Velik broj djece i na dugoselskom području očekuje pomoć logopeda. Zahvaljujući dobroj suradnji sa SUVAG-om i Gradom Zagrebom u relativno kratkom roku smo dogovorili otvaranje ove ambulante. Sada u ispostavama našega Doma zdravlja imamo četiri ovakve ambulante. Postoji potreba i za otvaranjem novih i sigurno je da će se i to dogoditi – rekao je župan Kožić. Dodao je da se na ovom primjeru pokazuje da administrativne granice s Gradom Zagrebom nisu problem kad su posrijedi kvalitetni projekti korisni stanovništvu. U opremanje ambulante Županija je uložila 140.000 kuna, a time se nabavio namještaj, dva elektroakustička uređaja za logopedsku terapiju te set standardiziranih logopedskih testova uz edukacije za primjenu testova – a SUVAG dva logopeda, od kojih je jedan djelatnik Službe za logopedsku dijagnostiku i rehabilitaciju, a drugi Centra za ranu intervenciju i podršku u zajednici.

Foto: Zagrebačka županija

– Zahvaljujem županu Kožiću što je prepoznao našu polikliniku kao partnera u osiguravanju logopedskih usluga građanima Dugog Sela, u skladu s njihovim potrebama. Svi znamo koliko je suvremena rehabilitacija važna za kvalitetu života – prilikom otvorenja ambulante rekla je ravnateljica SUVAG-a Katarina Pavičić Dokoza. Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja, podsjetio je da je Zagrebačka županija jedina županija u RH koja nema svoju opću bolnicu, ali dodao je da to, zbog položaja županije i blizine Zagreba, nije ni potrebno.

– Unutar Doma zdravlja, kojemu je prioritet primarna zdravstvena zaštita, želimo razvijati i specijalističku konzilijarnu zdravstvenu zaštitu. Imamo ugovore sa zagrebačkim bolnicama i poliklinikama, među kojima je i SUVAG, i dovodimo specijaliste u sve naše ispostave kako bi svim stanovnicima županije osigurali jednaku dostupnost zdravstvene zaštite – rekao je Bergman. Poručio je da logopedske ambulante u Dugom Selu ne bi bilo da nije bilo podrške Zagrebačke županije kao osnivača županijskoga Doma zdravlja i poliklinike SUVAG, čiji je osnivač Grad Zagreb.

POSJET RAVNATELJICE HRVATSKOG ZAVODA ZA HITNU MEDICINU O uvođenju telemedicinskih usluga u VPŽ-u

– U sinergiji ljudi koji razumiju i žele riješiti problem vrlo brzo se nalazi rješenje – rekao je.

Govoreći o zdravstvu u županiji, župan Kožić je rekao da je Županija svjesna, posebno sada u pandemiji koronavirusa, koliko je bitno u njega ulagati.

– Bitno je imati kvalitetnu opremu, ali najbitniji je zdravstveni kadar. Stimuliramo specijaliste da dođu raditi u naš Dom zdravlja. Nudimo im subvencioniranje kamate stambenoga kredita ili troška podstanarstva, subvencioniranje dječjega vrtića, službeni automobil na raspolaganju 24 sata – rekao je župan.

Pomoći je najveća sreća

Svečanosti otvorenja ambulante nazočio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, kratko poručivši da je zadaća svakoga i na svakom mjestu sveopće dobro.

– Nema veće sreće u životu nego pomoći onima koji su u potrebi. Drago mi je da naša vodeća ustanova za pomoć kod govornih poremećaja odsada može svojim djelovanjem osigurati pružanje logopedskih usluga djeci i odraslima s govorno-jezičnim teškoćama i u Dugom Selu – dodao je gradonačelnik na otvorenju