Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
VAŽAN KORAK

Izmijenjeni Prostorni plan omogućava gradnju KBC-a i Gospodarskog centra

Foto: Osječko-baranjska županija
Vijećnici Županijske skupštine usvojili su izmjene Prostornog plana

Vijećnici Županijske skupštine na posljednjoj sjednici usvojili su Izmjene i dopune Prostornog plana Osječko-baranjske županije te Odluku o odricanju od potraživanja prema Republici Hrvatskoj u svrhu realizacije darovanja nekretnina u vlasništvu RH.

Energetska obnova Novo ruho tri ambulante DZ-a Osijek

Stvoreni su tako važni preduvjeti za izgradnju novog KBC-a Osijek i Gospodarskog centra, odnosno za prenamjenu zapuštenog prostora bivšeg OLT-a u novi gradski centar s oko 380 stanova, 150 poslovnih prostora i drugim urbanim sadržajima, pa i zatvorenim olimpijskim bazenom.

Naime, Osječko-baranjska županija uputila je molbu Ministarstvu državne imovine u vezi s darovanjem nekretnina bivšeg OLT-a, a ujedno je izradila program revitalizacije tog prostora uz potporu Europskih strukturnih i investicijskih fondova, kao i nacionalnih sredstava. Prijenosom vlasničkih prava u korist Županije, ona može pokrenuti aktivnosti s ciljem realizacije predloženog programa. Prilikom rasprave o Odluci o darovanju nekretnina u vlasništvu RH naglašeno je da Županija nema potraživanja prema državi, no potpisivanje tog dokumenta nužan je dio procedure.

Projekt EU Energetska obnova zgrade HZMO-a i HZZO-a u Osijeku

S druge strane, Županija reagira na činjenicu da u prostornim planovima Grada Osijeka nisu definirane površine i uvjeti za gradnju Gospodarskog centra i novog KBC-a, ili otežavaju realizaciju tih investicija, pa su predložene i usvojene izmjene županijskog Prostornog plana.

Tako Županija može planirati ove iznimno značajne zahvate neovisno o gradskim planovima, a i proceduralno se olakšava realizacija. Naravno, ovim odlukama Grad Osijek ne isključuje se iz suradnje i partnerstva, nego Županija dobiva više prostora za jednostavniju i učinkovitiju proceduru pri prijavljivanju projekata na fondove EU.