Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Spektakl u Šibeniku

Javnu rasvjetu uveli prije 124 godine

Foto: Grad Šibenik
Šibenik je 28. kolovoza 1895. među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju

Na prepunoj šibenskoj rivi protekle srijede održana je četvrta po redu manifestacija „Light is life“ kojom Šibenik obilježava 28. kolovoza 1895. kada je među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Manifestacija je započela točno u 20.20 sati koncertom Šibenskog pjevačkog društva „Kolo“ na plutajućem pontonu, a sve je upotpunio spektakularan vatromet uz zvukove pjesme Šibenčanina Vice Vukova „Zvona moga grada“, izvijestili su iz šibenske uprave, te dodali da su iznenađenje večeri bili konji i jahači iz Konjičkog kluba Kolan koji su osvijetljeni plaštevima pridonijeli dodatnoj atraktivnosti programa.

U Šibeniku broj turista veći za 9 posto u odnosu na prošlu godinu Najviše gostiju u prvih sedam mjeseci u Šibenik je došlo iz Njemačke, Nizozemske i Poljske

– Tema ovogodišnje manifestacije je očuvanje obiteljskog života u staroj gradskoj jezgri, a simbol obitelji i tradicije predstavljale su tri metra visoke stolne lampe postavljene duž rive. Instalacije su postavljene i u staroj gradskoj jezgri prateći ovogodišnju temu manifestacije pa su tako u Ulici don Krste Stošića postavljene tiramole, oko crkve sv. Ivana ‘Latinska idra’, u Zagrebačkoj ulici disco kugle, dok su ispred šibenskog Muzeja postavljene svjetleće figure ljudi u 2D-u obučene u odjeću s kraja 19. stoljeća – istaknuli su iz gradske uprave, te dodali da je instalacija zemaljske kugle s osvijetljenim kontinentima te žaruljom na mjestu Šibenika podsjetila kako je Krešimirov grad od 1895. godine postao svjetski dom izmjenične struje.

– Otvorene su i dvije izložbe, „Stolne lampe Šibenčana“ u Muzeju grada Šibenika te „Izložba o svjetlu“ u Galeriji sv. Krševana. Drugog dana glazbenog programa, 29. kolovoza na plutajućoj bini koncert je održala grupa „Mi“. Organizatori manifestacije bili su Grad Šibenik, TZ grada Šibenika i Jedriličarski klub Val, a autor projekta je Zoran Lučić Luca – zaključili su iz šibenske uprave. 

Suvremen prikaz grada Nova web-aplikacija „Šibenik 360“ Pomaže Ministarstvo branitelja Na bazen Crnica stiže prijenosni lift