Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
U Šibeniku broj turista veći za 9 posto u odnosu na prošlu godinu

Najviše gostiju u prvih sedam mjeseci u Šibenik je došlo iz Njemačke, Nizozemske i Poljske

Foto: Grad Šibenik
Grad Šibenik se prema podacima HTZ-a našao na sedmom mjestu ljestvice među deset najboljih hrvatskih destinacija

Prema najnovijim podacima Turističke zajednice o noćenjima i dolascima, u Šibeniku je u srpnju boravilo 6 posto više gostiju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ukupnim brojkama, ostvareno je 65.475 dolazaka te 348.298 noćenja, što je povećanje od 2 posto. Zanimljivost je da se grad Šibenik, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, našao na sedmom mjestu ljestvice među 10 hrvatskih destinacija koje su u srpnju najviše birali domaći gosti te je među deset hrvatskih gradova s najvećim hotelskim turističkim prometom u srpnju (mjereno noćenjima), izvijestili su iz šibenske uprave.

Pomaže Ministarstvo branitelja Na bazen Crnica stiže prijenosni lift

Rast noćenja u hotelima

– Zadovoljni smo tijekom sezone te dosadašnjim turističkim rezultatima. Hvala svim turističkim djelatnicima koji svojim trudom i radom doprinose da Šibenik i ove godine bude prepoznat kao atraktivna destinacija, a što pokazuju i brojke. Želja nam je produljiti sezonu tako da imamo više aktivnosti i događaja kroz cijelu godinu, a posebno me veseli da nas kao destinaciju jako vole domaći gosti koji Šibenik biraju za svoj obiteljski odmor. Nastavit ćemo obogaćivati turističku ponudu kako bi ona bila što sadržajnija i kvalitetnija za sve posjetitelje Šibenika – istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

Najveći rast u broju noćenja zabilježen je, kako se navodi, u šibenskom hotelskom smještaju gdje je ostvareno čak 9 posto više noćenja, odnosno njih 118.695. Manji pad u broju noćenja od 1 posto zabilježen je pak u privatnom smještaju, kao i u kampovima gdje je noćilo 4 posto manje gostiju u odnosu na lanjski srpanj. Najviše noćenja ostvarili su tako gosti iz Njemačke, Poljske i Nizozemske, dok je domaćih gostiju u srpnju u Šibeniku bilo 5793. Velik rast i turistički promet primjetan je na otoku Žirju koji bilježi 3359 noćenja ili čak 18 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Otvoren postupak javne nabave za uređenje kuća Šare i Kažerma na Zlarinu Hrvatski centar koralja na Zlarinu otvorit će radna mjesta

– Pozitivan trend u broju dolazaka i noćenja Šibenik bilježi i u razdoblju od siječnja do kraja srpnja ove godine. U dolascima je tako bilo 175.967 turista, što je čak 9 posto više u odnosu na lanjsko razdoblje te 2 posto više noćenja. U istom razdoblju u odnosu na prošlu godinu, hoteli su ostvarili 306.141 noćenje, što je povećanje od 3 posto. I za prvih sedam mjeseci ove godine Šibenik je među top deset destinacija prema turističkom prometu.

Više noćenja u Dubravi

U navedenom razdoblju rastao je za 2 posto i segment privatnog, obiteljskog smještaja, dok je u kampovima zabilježeno 1 posto manje dolazaka.

Najveći rast u privatnom smještaju u broju noćenja ostvaren je na užem području Grada Šibenika, gdje je zabilježeno 80.091 noćenje, što je čak 10 posto više nego lani, dok je u naselju Dubrava zabilježeno čak 30 posto više noćenja, njih 5240, istaknuli su iz šibenske gradske uprave. Dodaju da je najviše gostiju u prvih sedam mjeseci ove godine došlo je iz Njemačke, Poljske te Nizozemske.

tvrđava sv. mihovila Ponos Šibenika – ŠPD Kolo slavi 120. rođendan Suvremen prikaz grada Nova web-aplikacija „Šibenik 360“