Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
NOVO PRIZNANJE ZA RAZVOJ

Jedina županija s tri nagrade za Europsku destinaciju izvrsnosti

Foto: Međimurska županija
Zahvaljujući ovom priznanju 280 članica mreže EDEN u Međimurje će slati svoje predstavnike da vide primjere dobre prakse u održivosti turizma. Life Class Terme Sveti Martin razvijaju “healthness” turizam (manja fotografija)

Najmanja županija u Hrvatskoj, ali i u Europi, od prošlog tjedna ima čak tri turističke nagrade EDEN za Europsku destinaciju izvrsnosti.

Okrugli stol o projektima u VSŽ Okrugli stol Projekti za mlade iz sektora poljoprivrede, turizma...

10.000 noćenja više nego lani

Ovaj put je to u kategoriji zdravstvenog i wellness turizma. Projekt dodjele nagrada Europske destinacije izvrsnosti provodi se od 2006. godine, a pokrenula ga je Europska komisija koja želi promicati i dati vjetar u leđa najboljim odredištima koji njeguju održivi turizam u Europi.

– Sveti Martin na Muri mjesto je koje nudi brojne prirodne ljepote i resurse, etnografske sadržaje, zanimljive manifestacije, restorane s nagrađivanim kuhinjama i vinske ceste. Kada tome pridodamo mnogo biciklističkih staza, brojne sportske mogućnosti te carstvo termomineralne vode, jasno je zašto je već treći puta prepoznat kao najbolja EDEN destinacija. Kada ste vrijedni, uspjeh neminovno dolazi. Rezultati u svakom području, i u gospodarstvu i turizmu, dolaze od naših ljudi. Zahvaljujući ovom priznanju 280 članica EDEN mreže u Međimurje slat će svoje predstavnike da vide primjere dobre prakse u održivosti turizma na različitim temama – rekao je župan Matija Posavec, koji je čestitao Općini Sveti Martin na Muri i Life Class Termama Sveti Martin na velikom priznanju, ali i građanima na doprinosu koji pružaju kako bi Međimurje bilo ljepše i privlačnije turistima. Međimurska županija ove je godine proglašena i najuspješnijom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske.

– Ponosimo se i dvama UNESCO-ovim znakovima, a ove godine je naša vinska cesta, koja na samo 30 kilometara ima čak 11 Decantera, proglašena najboljom na svijetu. Raduje me što i svi naši gradovi i općine kontinuirano osmišljavaju programe koji dovode turiste. Iako smo na polovici studenog, već danas imamo 10.000 turističkih noćenja više nego prošle godine. Sve ove nagrade obvezuju nas da nastavimo tim putem, razvijajući Međimurje kao cjelogodišnju turističku destinaciju, temeljenu na našoj kulturi i tradiciji, prirodnoj baštini i zdravstvenom turizmu – dodao je župan Posavec. Njegova zamjenica Sandra Herman ističe da su rezultati svi tih priznanja vidljivi na turističkim sajmovima.

Predstavnici Vira na turističkim sajmovima Počele pripreme za 2020. turističku godinu

– Trostruki EDEN je podloga za daljnje brendiranje našeg turizma, a koliko nas drugi cijene potvrđuje i podatak da će narednih mjeseci u Međimurje dolaziti predstavnici 280 članica EDEN mreže – najavila je S. Herman.

Prvi stigao 2007. godine

Dodajmo da će Turistička zajednica Međimurske županije za mjesec dana proslaviti 20 godina rada. O važnosti nagrade EDEN govorili su i načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec te generalni direktor Life Class Termi Sveti Martin Igor Nekić. U Međimurje je prvi EDEN stigao 2007., također u Sveti Martin na Muri, a drugi 2015. za spoj turizma i lokalne gastronomije u gornjem Međimurju.