Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
BILJE

Jedinstvena biljska stepa, spomenik prirode, postala je turistička atrakcija

Foto: Bilje
Okončan je projekt “Hidden Landscapes” u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020.

Okončan je projekt “Hidden Landscapes” koji se provodio u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Odobren je u prestižnoj komponenti turističke atrakcije, kao jedini na području Osječko-baranjske županije, a vrijedan je 1,7 milijuna eura, što ga čini financijski najvećim odobrenim projektom u sklopu drugog poziva regionalne suradnje Hrvatske i Mađarske.

Prilagođeno turistima

Biljska stepa, koja je spomenik prirode i nalazi se u Natura 2000 području, postala je tako turistička atrakcija. Stepski travnjak na mjesnom groblju u Bilju jedan je od posljednjih stepskih travnjaka u Hrvatskoj. Na stepi raste ukupno 157 biljnih vrsta iz 47 biljnih obitelji. Područje Biljske stepe prošireno je i prvi put uređeno i prilagođeno posjetiteljima i turistima. No samo je to dio ovog vrijednog projekta.

– Cilj projekta je unaprijediti turističku ponudu u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske kroz ulaganja u nove ekoturističke programe, očuvanje i unaprjeđenje zaštićenih, vrijednih prirodnih i kulturnih resursa. Kroz projekt je izgrađen i opremljen “Centar za posjetitelje Drave i Dunava” – inovativni plutajući objekt smješten u Osijeku na rijeci Dravi. Odrađeno je krajobrazno uređenje te sanacija derutnih objekata u pustari Zlatna Greda. Nadalje, dodatno je uređen lovački dom “Zlatna Greda” te je uspostavljena nova “Staza divljine” s promatračnicama i info pločama na Sjevernom ulazu u Park prirode Kopački rit. Područje Biljske stepe opremljeno je poučnim pločama i posjetiteljskom infrastrukturom, dok se na području Nacionalnog parka Dunav-Drava u Mađarskoj ulaganje odnosilo na unaprjeđenje posjetiteljskog centra Tettye te Arboretuma u gradu Pečuhu. Zajednički, prekogranični festivali i studijski posjeti organizirati su u svrhu promocije novih turističkih proizvoda i programa u “skrivenim krajolicima” – navodi Ivana Plaščak, voditeljica projekta.

Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, a projektni su partneri Hrvatske šume, Općina Bilje, Nacionalni park Dunav-Drava (Mađarska). Od ukupnog iznosa od 1,699.947 eura, vrijednost projekta Općine Bilje je 298.579 eura. Projekt je trajao od siječnja 2021. do travnja 2023.

– Kopački rit, biljsko jezero i dobra hrana već privlače turiste, no bili su potrebni i novi uređeni turistički sadržaji, poput jedinstvene stepe. Ova površina u blizini biljskog groblja možda se ne čini kao mamac za turiste, no zapravo se radi o jedinstvenom krajoliku i utočištu bioraznolikosti kakvog nema u cijeloj Europi – subpanonskom stepskom travnjaku koji je ujedno i spomenik prirode. Na tom području od 6000 četvornih metara tako se mogu vidjeti jedinstvene biljne vrste, njih čak 157, pa je ovo i svojevrsni biljni Kopački rit – ističe voditeljica Plaščak.

Pametno iskorištavanje

Na odmorištu je postavljena pergola i vanjski herbarij s prikazom glavnih zaštićenih vrsta karakterističnih za Biljsku stepu.

– Zahvaljujući pametnom iskorištavanju netaknute prirode i lokalnih manifestacija općina Bilje proteklih se godina nametnula kao biser kontinentalnog turizma Osječko-baranjske županije. Neiskorištenih turističkih potencijala ima, a jedan od njih je i biljska stepa – ističe, pak, Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

Tikveš OPĆINA U BARANJI Bilje treća najposjećenija destinacija u županiji OPĆINA BILJE U Bilju od 1. travnja smeće odvozi osječki Unikom U Kulturnom centru u Bilju predstavljen projekt Osječko-baranjske županije Dvorac Eugena Savojskog u Bilju bit će perjanica turizma