Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Novcem iz EU fondova revitalizira se kulturna i prirodna baština

Jedinstveno izletište na Jadru

Solin
1/2
Foto: Grad Solin
Na platou nekadašnjeg tupinoloma uredit će se osjetilni poligoni, edukativne šetnice, informacijsko-prezentacijski centar...

Kako bi ostvarili viziju i proveli strategiju razvoja Grada Solina, gradska uprava već godinama priprema projekte za koje žele dobiti sredstva iz fondova Europske unije.

- Kvalitetan i uspješan pristup korištenju EU fondova zahtjeva uključenost donositelja odluka, od gradonačelnika Dalibora Ninčevića do svih relevantnih gradskih službi, posebno Odsjeka za EU fondove. Naša je namjera sredstavima EU revizalizirati bogatu kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu kako bi ista bila u funkciji razvoja turizma i cjelokupnog razvoja grada – kaže Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Grada Solina.

Tomislav Ćorić Gradnja i opremanje Za solinsko reciklažno dvorište odobreno oko 3,3 milijuna kuna

Stoga se Grad može pohvaliti netom odobrenim projektima među kojima je čak 24 milijuna kuna vrijedan projekt 'Jadro-izvor života' i RiTour, oba u funkciji uređenja izvora Jadra i pretvaranja istog u reprezentativno odmaralište, odnosno izletište za čitavu splitsku aglomeraciju. Projekt Jadro-izvor života’ potpisan je na sjednici Vlade u svibnju u Splitu.

- Integrirani projekt pod nazivom „Jadro-izvor života“ prijavili smo na poziv za promicanje održivog razvoja prirodne baštine u suradnji s Javnom ustanovom More i Krš i Turističkom zajednicom grada Solina. Većina od navedenih 24 milijuna kuna odnosi se na sljedeće infrastrukturne aktivnosti: uspostava škole višestranog razvoja na platou nekadašnjeg tupinoloma uređenjem osjetilnih poligona njuha za nastavu u prirodi, okusa ( za piknik zone), vida (sportskih aktivnosti), dodira (dječji kutak), sluha (ulazni paviljon) te edukativne šetnice kroz pošumljeni plato. Tu su i uređenje i opremanje informacijsko-prezentacijskog centra s info-pultom, suvenirnicom, sanitarnim čvorom, prezentacijskom dvoranom i prostorijom za mrijest mekousne pastrve na mjestu ruševnog objekta položenog uz Dioklecijanov akvedukt, te uređenje manjeg ugostiteljskog objekta, pristupne ceste i parkirališta za posjetitelje s ciljem adekvatne regulacije prometa unutar zaštićenog područja. Bit će uređen i opremljen paviljon mekousne pastrve u prostoru postojećeg, ikoničnog bunkera iz II. svjetskog rata koji se nalazi unutar obuhvata rezervata, uz uređenje okolnog partera i poučnih šetnica i mostića. I na kraju, bit će izgrađena kontrolna soba za upravljanje posjetiteljima uz postavljanje brojača posjetitelja i video nadzora. Projekt je kompatibilan s projektom RiTour kojeg Grad Solin i Javna ustanova More i Krš te Javna ustanova RERA SD trenutačno provode kroz INTERREG IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014-2020, a kojim se planira ulaganje od milijun kuna u jednostavniju komunalnu i posjetiteljsku infrastrukturu, uključujući onu za razvrstavanje otpada, kao i ulaganje u prezentaciju Dioklecijanovog akvedukta koji se nalazi unutar obuhvata. Osim toga, važno je reći da je dio projekta 'Jadro-izvor života' i pionir solinskih projekata Mayday! Majdan! Mayday!. Upravo ovaj projekt čija je ideja revitalizacije napuštenog tupinoloma u Majdanu odabran je među 50 najboljih na natječaju „IdeaCamp“, u organizaciji Europske kulturne fundacije 2014. godine. Zahvaljujući metodologiji i rezultatima radionice „Mayday! Maydan! Mayday!“, Grad Solin je primljen u mrežu gradova na programu transnacionalne suradnje URBACT III. – navodi zamjenik gradonačelnika Solina i za sve navedene projekte posebno ističe ulogu bivše kolegice Antonije Eremut Erceg, danas direktorice Razvojne agencije Split.

Foto: Grad Solin

Za mjesec dana započet će provedba još tri projekta; 'Solin za sve' vrijedan tri milijuna kuna za koju su dobili sav iznos bespovratno, a u kojem će biti zaposleno 15 žena na poslovima pomaganja najugroženijim građanima Solinama, prije svega starijim i nemoćnim osobama. Drugi je projekt Razmišljam ekologično u iznosu od 1.200.000 kuna kojim će se održati niz edukacija u kontekstu održivog gospodarenja otpadom. U prosincu 2017. Solin je dobio i 4 milijuna za uređenje i opremanje reciklažnog dvorišta.

Treći projek čija provedba kreće u kolovozu referira se na produljeni boravak djece u Dječjem vrtiću Cvrčak vrijedan čak 13,5 milijuna kuna.

- Solin je populacijski najmlađi grad u Hrvatskoj i možemo se pohvaliti sa tisuću djece u vrtićima, ali i sa činjenicom da nam se godišnje rodi 100 ljudi više nego što ih umre. Doseljavaju nam se i mlade obitelji iz Splita i okolnih gradova. Stoga smo se javili na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku od kojih smo dobili 750.000 kuna bespovratno za gradnju i opremanje novog vrtićkog centra u naselju Priko Vode. Osim toga, dobili smo i 13,5 milijuna kuna iz fondova EU-a za produljeni rad Dječjeg vrtića Cvrčak Solin s ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života solinskih obitelji. Zaposlit ćemo ukupno 50 odgajateljica, odgajateljica za djecu s posebnim potrebama, psihologa, defektologa i logopeda – dodao je zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić.

Ljetna pozornica Gradina

Jedan od zanimljivih projekata Solinjanima je i njihova ljetna pozornica Gradina koja je nositelj većine događanja kroz Solinsko kulturno ljeto.

Kroz ITU mehanizam Urbane aglomeracije Split-Integrirani razvojni program temeljen na obnovi kulturne baštine, Solin će prijaviti projekt Gradine u vrijednosti od 15 milijuna kuna. Projektom se predviđaju konzervatorsko-restauratorski radovi te arheološka prezentacija zidina utvrde i crkve. Prezentacija bi podrazumijevala tumačenje ne samo prostorno-povijesnog razvoja same građevine, nego i šireg konteksta, pa tako i one o rijeci Jadro kao limesu istočnog i zapadnog svijeta za vrijeme mletačko-turskih ratova. Ljetna pozornica koristila bi se za kulturne i turističke manifestacije tijekom čitave godine, a kapacitet bi, prema idejnom rješenju, iznosio 912 osoba. Uz pomicanje platna, Gradina bi se koristila i kao ljetno kino. U suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu, turističkom zajednicom i Javnom ustanovom u kulturi, organizirale bi se aktivnosti čitave godine.

- Kruna svih projekata i na neki način ostvarenje sna Solinjana je projekt koji bi trebao biti odobren dogodine. Riječ je o uređenju Arheološkog parka Salona vrijednom 10 milijuna eura.Uz infrastrukturna ulaganja ključno je kreirati optimalan i inkluzivan model upravljanja u kojem će svaki od dionika; Arheološki muzej u Splitu, Konzervatorski odjel u Splitu, Grad Solin, Turistička zajednica Solin, imati svoju ulogu u zaštiti Salone, ali i njenoj prezentaciji i turističkoj valorizaciji. Naime, složit ćemo se svi kako danas Salona kao najvažnije arheološko nalazište u Hrvatskoj nema veliki broj posjetitelja, a to je nacionalna sramota. Stoga za uređenje Arheološkog parka imamo snažnu potporu Ministarstva kulture, ministrica Obuljen i Žalac, kao i župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana – dodao je Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina.

Iz Grada podsjećaju i na iznimno uspješan projekt Staza Gospi Sinjskoj vrijedan više od 4,2 milijuna kuna koji je realiziran u 2015. godini kroz program IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007.-2013. Nositelji su bili Grad Sinj i Općina Prozor-Rama. Kroz projekt su povezana hodočasnička mjesta Solina, Sinja i Rame, njihovih svetišta, prirodna i kulturna bogatstva. Staza Gospi Sinjskoj je duga oko 183 kilometra, gotovo podjednako s obje strane granice, a proteže se od samostana Šćit preko Tomislavgrada, a onda preko Ljuta, Krivodola, Graba i Otoka do Sinja. Na trasi je 21kontrolna točka – odmorišta s nadstrešnicama koje su jedini izgrađeni objekti 'Staze' koja je iznimno atraktivna hodočasnicima na blagdan Velike gospe.

Solin potpisan sporazum Nova vatrogasna cisterna stiže u Solin