Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Gradnja i opremanje

Za solinsko reciklažno dvorište odobreno oko 3,3 milijuna kuna

Tomislav Ćorić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
'Do sada je 67 gradova i općina predložilo projekte za reciklažna dvorišta, od kojih je za 43 odobreno financiranje, a ostali su u procesu', rekao je ministar Tomislav Ćorić prilikom potpisivanja ugovora

Solinsko reciklažno dvorište gradit će se na 1500 metara četvornih u naselju Sv. Kaji, o čemu su danas ugovor potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

"Po tom ugovoru, Gradu Solinu se za gradnju i opremanje ovog reciklažnog dvorišta odobrava oko 3,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava, što je 85 posto troškova, a preostalih 15 posto financirat će Grad Solin", rekao je Ninčević. Dodao je da će se u to reciklažno dvorište odlagati 15 vrsta otpada.

Ministra Ćorić izvijestio je da je u prvoj fazi za projekte reciklažnih dvorišta osigurano 214 milijuna kuna.

"Do sada je 67 gradova i općina predložilo projekte za reciklažna dvorišta, od kojih je za 43 odobreno financiranje, a ostali su u procesu", rekao je Ćorić. Dodao je kako se očekuje da u sljedećim mjesecima i ostali gradovi i općine izrade svoje projekte za izgradnju reciklažnih dvorišta.

"Ako u prvoj fazi iscrpimo sredstva, čemu se nadam, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će u idućoj fazi tijekom 2018. godine ponovno pristupiti natječaju i ponovno pozvati gradove i općine da idu u smjeru projektiranja i izgradnje reciklažnih dvorišta jer želimo da reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj bude što više", poručio je ministar zaštite okoliša i energetike.

Objasnio je kako su reciklažna dvorišta "samo djelić" procesa sustavnoga gospodarenja otpadom.

Ministar Ćorić podsjetio je da je Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom stupila na snagu 1. studenoga ove godine s rokom primjene od 1. veljače 2018. Pritom je rekao kako očekuje da gradovi i općine na svojim područjima pristupe uređenju odvojenog prikupljanja otpada. Dodao je kako dio općina i gradova već ima kreirane sustave za odvojeno prikupljanje otpada.

Objasnio je da će gradovi i općine u sklopu svojih planova za gospodarenje otpadom nabavljati spremnike - kontejnere i kante, a Ministarstvo zaštite okoliše i energetike već je pripremilo financijska sredstva za 2018. godinu kojima će u najvećem dijelu sufinancirati te spremnike.

Na pitanje novinara kako komentira medijske informacije po kojima će se 65 milijuna kuna potrošiti za kupnju novih mobitela u državnim tvrtkama i hoće li od tog novca sebi kupiti novi mobitel, ministar Ćorić je odgovorio kako mu je to "prvi glas" o toj informaciji jer je zadnjih četrdesetak sati bio okupiran obvezama u Bruxellesu.

"Ja sam jedan od onih koji u pravilu nije 'na ti' s najnovijim dostignućima tehnologije i moji mobilni aparati u pravilu traju godinama", dodao je ministar Ćorić.