Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Posljedice nevremena u Našicama

Još se zbrajaju štete od oluje koja je oštetila 50-ak vozila, ozlijedila 15 građana, rušila stabla, dizala krovove...

Gradonačelnik Josip Miletić rekao je da će sanacija Velikog parka u srcu grada trajati mjesecima
1/2
Foto: Grad Našice
Uslijed natapanja stropa, voda se probila u prostorije hodnika i kata zgrade. Stradao je i veliki broj stabala u Velikom našičkom parku, među njima i brojna stoljetna. Urušena je i drvena sjenica na otočiću jezera, poznatom mjestu za odmor usred velikog parka. Zbog opasnosti za građane zabranjen je ulaz u park dok se šteta ne sanira.

I mjesec dana poslije, zbrajaju se i osjete posljedice velikog grmljavinskog nevremena, praćenog jakim vjetrom, kišom i ledom, koje je 4. kolovoza zahvatilo grad Našice.

Nevrijeme početkom kolovoza nanijelo velike štete na području Slavonskog Broda i pet općina Nevrijeme početkom kolovoza Proglašena elementarna nepogoda za dijelove županije koje je pogodilo nevrijeme

Posjekline, iščašenja...

Zbog jakog naleta vjetra, s brojnih stambenih i gradskih objekata padali su crjepovi, polomljena su i srušena brojna stabla, pri čemu je napravljena ogromna, višemilijunska šteta. Ulicama grada bile su razbacane kante za smeće, a ceste prekrivene granama i nakupinama lišća. Pojedineulice bile su neprohodne. Sve gradske službe odmah su izašle na teren, počevši od Javne vatrogasne postrojbe Našice, Našičkog parka te Našičkog vodovoda. Prema izvješću policije, oštećeno je 50-ak automobila.

U OŽB-u Našice zbrinut je veći broj ozlijeđenih u nevremenu. Jedna je osoba teže ozlijeđena, te je zbog višestrukih ozljeda i prijeloma zdjelice i kralježnice premještena u KBC Osijek. Usto, bilo je i 14 lakše ozlijeđenih osoba, koje su zadobile posjekline, iščašenja, nagnječenja. Održana je i hitna sjednica Civilne zaštite grada Našica na kojoj je konstatirano stanje vezano uz nezapamćeno olujno nevrijeme.

U intervencijama su, uz vatrogasce JVP-a Našice, sudjelovali i vatrogasci DVD-a Našice i okolnih dobrovoljnih društava.

UNIŠTENI POLJOPRIVREDNI NASADI Olujno nevrijeme uzrokovalo 1,2 milijuna kuna štete na području općine Kapela

Sanirana su brojna oštećena stabla u Našicama koja su predstavljala opasnost za građane, sanirani su brojni krovovi, uklanjala su se stabla s prometnica. Ispumpavani su podrumi, a zabilježena je i jedna intervencija gašenja požara.

Policija je izvijestila kako je u nevremenu nastradala i tek obnovljena zgrada PP Našice, na kojoj je olujni vjetar oštetio crijep na krovu zgrade pa je voda prodrla u prostoriju tavana.

Uslijed natapanja stropa, voda se probila u prostorije hodnika i kata zgrade. Stradao je i veliki broj stabala u Velikom našičkom parku, među njima i brojna stoljetna. Urušena je i drvena sjenica na otočiću jezera, poznatom mjestu za odmor usred velikog parka. Zbog opasnosti za građane zabranjen je ulaz u park dok se šteta ne sanira.

Sadnja novih stabala

Radi sanacije Velikog našičkog parka održan je koordinacijski sastanak s predstavnicima Uprave šuma Našice, Našičkog parka, Hrvatske vojske, JVP-a te Županijske ustanove za brigu o zaštićenim dobrima. Gradonačelnik Josip Miletić rekao je da će sanacija Velikog parka trajati mjesecima jer se on prostire na površini od oko 65 hektara.

Gorski Kotar Olujno jugo u prosincu Isplaćeno 500.000 kuna pomoći Gorskom kotaru za sanaciju štete

Napomenuo je i kako će se, kad se park očisti od srušenih stabala, krenuti sa sadnjom novih stabala predviđenih Projektom prirodne baštine u vrijednosti od pola milijuna kuna. Radi se i na sanaciji ostalih dijelova grada te se uklanjaju sve opasnosti za građane. Sanirano je dječje igralište pokraj dvorca, krenula je i sanacija Aleje lipa. U jesen će započeti sadnja drveća i u Malom parku. U cijeli projekt uključena je i struka, s ciljem da se sačuva vrijednost parkova.