Osječko-baranjska županija i Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo OBŽ organizirali su dvodnevnu radionicu na temu “Zdravi učenički obroci”, a namijenjenu kuharima u osnovnim školama kako bi stečeno znanje mogli primijeniti u planiranju jelovnika i pripremanju zdravih učeničkih obroka. Radionica je održana u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, a s ciljem umrežavanja kuhara, razmjene znanja i iskustava, unapređenja funkcioniranja školskih kuhinja prijenosom iskustva najboljih praksi, znanja i vještina.
Lokalne namirnice
Poseban naglasak bio je na pripremi zdravih obroka, i to lokalnim namirnicama i sigurnim tehnološkim postupcima kako bi se poboljšala kvaliteta prehrane učenika osnovnih škola, ojačale kompetencije ugostiteljskih kadrova te promovirala strukovna zanimanja i rad Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.
– Naša županija je kroz projekt “Školski obrok za sve” od početka 2018. do kraja prošle godine jedina u Republici Hrvatskoj financirala besplatan obrok svim učenicima osnovnoškolskog uzrasta. Sada je Ministarstvo znanosti i obrazovanja naš model primijenilo na nacionalnu razinu, no mi opet idemo korak dalje. Želimo osigurati zdrav, nutritivno kvalitetan i ukusan obrok našim učenicima i potaknuti kuhare da daju svoj doprinos. Stoga, između ostalih aktivnosti, organiziramo i radionice na kojima želimo u suradnji s kuharima predstaviti i doraditi prijedlog nutritivno prihvatljivog jelovnika koji će biti preporuka za uvođenje u organiziranu prehranu u našim školama – kaže Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.
Ukupno 40 obroka
Predavači na radionicama za kuhare bili su strukovni nastavnici i mentori kod poslodavaca i stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, koji su prezentirali pripremu i serviranje 20 kuhanih i 20 suhih obroka za učenike.
– Željeli smo održati zanimljivu radionicu na kojoj smo pokušali prezentirati i uputiti kuharice i kuhare osnovnih škola kako pripremiti zdrava jela, a koja će učenicima biti zanimljiva i primamljivija. Nastavnici naše škole dvije godine educirali su se kroz Regionalni centar kompetentnosti i projekt VirtuOS i sada je vrijeme da to akumulirano znanje prenesemo i neke druge razine, prije svega kuharice i kuhare osnovnih škola – ističe Andrej Kristek, ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.