Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Čista od mina, OBŽ je top-destinacija za lovni turizam

Foto: Osječko-baranjska županija
Niz je aktivnosti koje mogu privući turiste u naš kraj, fotografiranje životinja, promatranje ptica, ribolov i ostalo, kaže župan Anušić

Na području Osječko-baranjske županije trenutačno se 6,77 četvornih kilometara smatra minski sumnjivim, a to se područje nalazi na prostoru Općine Bilje, odnosno Javne ustanove Park prirode Kopački rit.

Međutim, prema Planu protuminskog djelovanja RH sve te površine trebaju biti razminirane ove godine, čime će cijela Osječko-baranjska županija napokon postati sigurna i slobodna od mina zaostalih iz vremena Domovinskog rata.

Kraj opasnosti

Uoči toliko očekivanog i potrebnog cjelokupnog rješenja razmatraju se nove mogućnosti rada i razvoja županije bez mina. Tako je župan Ivan Anušić održao radni sastanak s direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem, predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza Ivicom Budorom, predsjednicom udruge Hrvatska pomaže Đurđom Adlešić i Draženom Štajduharom iz Ravnateljstva civilne zaštite RH, a središnja tema bila je lovni turizam i sigurnost posjetitelja na destinaciji.

– Osječko-baranjska županija ove će godine biti slobodna od mina te rizik od stradavanja više neće postojati ni na jednom kvadratnom metru, pa smo razgovarali i o stavljanju sve lovne infrastrukture u turističku ponudu, a tu je riječ o lovačkim domovima i smještajima koji mogu razvijati turističku ponudu na puno kvalitetnijoj razini. Poznato je da je lovni turizam jedna od najpotentnijih turističkih grana u Osječko-baranjskoj županiji, osobito sad kad više neće postojati opasnost od mina te da predstavljamo odličnu destinaciju za lovni turizam. Niz je sekundarnih aktivnosti koje mogu privući turiste u naš kraj, primjerice fotografiranje životinja, promatranje ptica, ribolov i ostalo – kaže župan Anušić.

Više od 3000 lovaca

– Nakon razminiranja konačno dobivamo sigurnu destinaciju, ne samo za naše lovce nego i za sve goste koji dolaze – poručio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor.

– Lovački savez Osječko-baranjske županije ima više od 3000 lovaca i najviše lovačkih udruga, čak 101, te 105 lovišta. Time su zasigurno i najatraktivnija lovačka i turistička destinacija, pa nam je želja dodatno proširiti kapacitete i ojačati ponudu. Veliki broj stranih, ali i domaćih gostiju dolazi na ovu destinaciju u zimskim mjesecima upravo zbog lova na jelene, divlje svinje pa i patke. Zato se nadam da ćemo u budućnosti svima uspjeti pružiti ono najbolje što članovi Lovačkog saveza mogu dati u turističkom i gastronomskom smislu – zaključio je on.

Županija je perjanica kontinentalnog turizma

– Upravo u Osječko-baranjskoj županiji postižemo izuzetan napredak u razvoju turističke infrastrukture i povećanju smještajnih kapaciteta te čestitam svima koji su dali doprinos da županija postane jedna od perjanica kontinentalnog turizma Hrvatske. S druge strane, razgovarali smo s Hrvatskim lovačkim savezom o aspektima i mogućnostima daljnjeg razvoja lovnog turizma jer su lovci turisti koji iznadprosječno troše te je to područje u kojem vidimo veliki potencijal za napredak. Pred nama je intenzivno razdoblje obilaska terena i koordinacije svih aktivnosti jer želimo da ova turistička godina bude najuspješnija u povijesti, ne samo na obali, već i na kontinentu – rekao je direktor HTZ-a Kristijan Stančić.

Novi Gospodarski centar OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Gospodarski centar i Proljetni sajam otvaraju se 21. travnja OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Kvalitetu života povećavaju i nove ceste i mostovi Projekt “Zaželi pomoć u kući” Trideset žena skrbit će o 180 starijih i nemoćnih osoba