Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Gospodarski centar i Proljetni sajam otvaraju se 21. travnja

Novi Gospodarski centar
1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Gospodarski centar i zgrada 1. dio su velikog kompleksa čije se nicanje nastavlja gradnjom poslovnog tornja i velikih izložbenih hala, rekao je župan Ivan Anušić

Gradnja zgrade 1. Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije, jednog od najvažnijih strateških projekata županije i investicija vrijedna 9,5 milijuna eura, odnosno 71,6 milijuna kuna, počela je u srpnju 2021. godine, a nakon 21 mjesec u novom objektu bit će otvoren Proljetni sajam.

Novac iz EU

Naime, 21. travnja bit će službeno otvoren Gospodarski centar OBŽ-a na tzv. S-cesti kod osječke Južne obilaznice, a ujedno će biti otvoren i Proljetni sajam, tradicionalna izložbeno-prodajna manifestacija koja će trajati tri dana.

– Gospodarski centar i zgrada 1. dio su velikog kompleksa čije se nicanje nastavlja gradnjom poslovnog tornja i velikih izložbenih hala. Sada počinjemo s radom u novom prostoru koji je i više nego dovoljan da zadovolji potrebe poduzetničkog poslovanja, sajmovanja i ostalih gospodarskih aktivnosti. Ukupna vrijednost objekta je 71 milijun kuna, od čega je 45 milijuna kuna financirano europskim sredstvima, 9,8 milijuna kuna su sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a 17 milijuna kuna Osječko-baranjske županije. Zemljište na kojem je sagrađen GC OBŽ-a, vrijedno 25 milijuna kuna, Grad Osijek darovao je Županiji, čime je postao njezin partner u gradnji. Centar će postati središte svih gospodarskih aktivnosti na području naše županije, a s ciljem podizanja kvalitete života u Osječko-baranjskoj županiji koja, uz Grad Osijek, ima posebnu ulogu na istoku Hrvatske, da bude zamašnjak i predvodnik gospodarskog i svakog drugog razvoja. To je obveza i Grada Osijeka i Županije, a zasad tu ulogu i zadaću obavljamo vrlo odgovorno, zajednički i u neprekidnoj suradnji na svim projektima – kazao je župan Ivan Anušić te zahvalio saborskoj zastupnici Nataši Tramišak, pročelnicama Gabrijeli Čurković i Ivani Katavić-Milardović, gradonačelniku Ivanu Radiću i njegovim suradnicima te svima ostalima uključenima u realizaciju tog projekta. Dodao je da Gospodarski centar OBŽ-a nikako neće biti hladna infrastruktura koja samo generira troškove, već će primarno generirati gospodarstvo, a sekundarno i ostale poduzetničke grane.

Strateški projekt OBŽ-a

Proljetni sajam je prva sajamska, ali i uopće prva manifestacija koja se održava u novoj zgradi.

– Gospodarski centar je strateški projekt OBŽ-a, a novi sajamski prostor prilika je za poseban razvoj gospodarstva OBŽ-a i šire regije u području sajmovanja i razvoja kongresnog turizma. Zgrada nudi i dodatne mogućnosti razvoja sajamskih sadržaja koje dosad nismo imali. Naime, objekt je podijeljen na dva dijela, u manjem prostoru bit će etnoulica s manjim izlagačima, a u većem, glavnom izložbenom prostoru bit će veliki izlagači. Za prvu sajamsku manifestaciju pozvali smo više velikih tvrtki iz naše županije te će na sajmu nastupiti renomirane tvrtke Saponia, Kandit, Žito, Nexe, Belje, Podravka, PPK Valpovo, Erdutski vinogradi, Kanaan, Ravlić, DS Smith, Altrad Limex, Ancona, Pro Wood i druge koji su temelj našeg gospodarstva. Na njih se nadovezuje znatan broj malih poduzetnika, obrtnika i OPG-ova koji su i dosad nastupali na sajmovima, ali i novi izlagači – kazala je Ivana Katavić Milardović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ-a.

Županija obilježila Međunarodni dan darovite djece Izloženo 38 učeničkih i 26 mentorskih radova OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Kvalitetu života povećavaju i nove ceste i mostovi Projekt “Zaželi pomoć u kući” Trideset žena skrbit će o 180 starijih i nemoćnih osoba