Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt “Zaželi pomoć u kući”

Trideset žena skrbit će o 180 starijih i nemoćnih osoba

1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Kao i u prethodnim fazama ovog projekta, zaposlene radnice krajnjim će korisnicima pružati pomoć u dostavi namirnica, održavanju čistoće njihova stambenog prostora, pomoć u socijalnoj integraciji, posredovanju pri dostavi lijekova, plaćanju računa te im pružati podršku razgovorima, druženjem i pratnjom u raznim društvenim aktivnostima

Projekt “Zaželi pomoć u kući” ponovno je aktualan u Osječko-baranjskoj županiji. Tako je prošlog tjedna održana Uvodna konferencija projekta “Zaželi pomoć u kući” – Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada – faza III., kojom se omogućava nastavak zapošljavanja teže zapošljivih žena kako bi skrbile o starijim i nemoćnim osobama. Kao i u prethodnim fazama ovog projekta, zaposlene radnice krajnjim će korisnicima pružati pomoć u dostavi namirnica, održavanju čistoće njihova stambenog prostora, pomoć u socijalnoj integraciji, posredovanju pri dostavi lijekova, plaćanju računa te im pružati podršku razgovorima, druženjem i pratnjom u raznim društvenim aktivnostima.

– Osječko-baranjska županija lani u svibnju prijavila se na javni poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te smo dobili 196.854 eura. Sam projekt traje od 22. prosinca 2022. pa do 22. kolovoza ove godine, a njime će se zaposliti 30 žena koje će raditi na području općina Draž, Vladislavci i Antunovac te grada Belog Manastira. Ciljane skupine bile su nam žene koje su nezaposlene i na neki način socijalno isključene, a u projektu se želimo usmjeriti na to da se u sklopu procesa deinstitucionalizacije pomogne osobama treće životne dobi. Iz podataka Državnog zavoda za statistiku, u razdoblju od 2011. do danas imamo povećan broj osoba treće životne dobi. Naime, 2011. smo imali 15,89 posto osoba sa 65 i više godina, dok ih je 2021. bilo 19,99 posto. Prema istraživanjima, starije osobe žele ostati u svojim kućanstvima, a upravo im ovaj projekt kroz uslugu pomoći u kući osigurava kvalitetnije starenje – ističe županijska pročelnica Ivana Stanić.

Dožupan Mato Lukić naglašava kako su prethodne faze projekta “Zaželi pomoć u kući” polučile izvrsne rezultate.

– Tijekom prethodna 24 mjeseca provedbe zaposleno je 57 žena s područja OBŽ-a, pri čemu je pomoć u kući pružena za 300 korisnika – naveo je Lukić.

Vrijedne investicije u Općini Draž U Dražu sagrađen most preko Karašice i uređene prilazne ceste OSJEČKO-BARANJSKA POLICIJA Nastavlja se subvencioniranje stambenih kredita građana Osječko-baranjska županija objavila javne pozive za dodjelu potpora Potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju veće za 17 posto