Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA POLICIJA

Nastavlja se subvencioniranje stambenih kredita građana

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Uz ovaj jedinstveni projekt dosad su 382 korisnika kupila 181 stan i 201 kuću, uz kamate manje od jedan posto, najpovoljnije u RH, ističe župan

Potpisivanjem dodatka sporazumu župana Ivana Anušića s načelnicima i gradonačelnicima 22 jedinice lokalne samouprave s područja Osječko-baranjske županije, omogućen je nastavak projekta “Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva”. Naime, s obzirom na to da je u projektu koji je počeo 2019. iskorišten kreditni potencijal od gotovo 20 milijuna eura, na sjednici Županijske skupštine u prosincu povećan je za dodatnih 10 milijuna eura.

Kamatna stopa, ugovorena sa šest poslovnih banaka, iznosi od 2,78 do 3,30 posto, a Županija i 22 jedinice lokalne samouprave subvencioniraju kamatu s dva postotna poena te će kamata za neke korisnike biti već od 0,78 posto. Konkretno, riječ je o gradovima Osijeku, Belom Manastiru, Donjem Miholjcu, Đakovu, Našicama i Valpovu te općinama Antunovac, Bilje, Bizovac, Draž, Erdut, Ernestinovo, Feričanci, Kneževi Vinogradi, Koška, Magadenovac, Petlovac, Petrijevci, Punitovci, Strizivojna, Vladislavci i Vuka. Za građane ostalih općina i gradova primjenjuje se subvencija od jednog postotnog poena koju odobrava Županija.

Prva nekretnina

– Potpisali smo još jedan ugovor o subvencioniranju kamate na stambene kredite za kupnju prve nekretnine na području Osječko-baranjske županije. Uz ovaj jedinstveni projekt do sada su 382 korisnika kupila 181 stan i 201 kuću. Radi se o prvoj nekretnini za obitelji koje su riješile stambeno pitanje, uz kamate koje su manje od jedan posto te su najpovoljnije u Hrvatskoj. Kreditni potencijal je 10 milijuna eura i nadamo se da će i nakon predstavljanja ovog ugovora potražnja biti toliko velika da ćemo, kao i nekoliko puta prije, morati povećavati kreditni potencijal – rekao je župan Ivan Anušić.

Demografski oporavak

– Ovaj projekt na konkretan način pomaže demografskom oporavku našeg kraja, ali i rješavanju jednog od najvećih problema u Hrvatskoj, a to je stalno stambeno zbrinjavanje. U vremenu kad su kamatne stope na stambene kredite u porastu, kao i cijene kvadrata, smatram da je nužno da i na ovaj način pomažemo sugrađanima. Nadam se da će ova mjera biti prepoznata u cijeloj Hrvatskoj, kao što je prepoznata besplatna školska prehrana te da će se na ovakav konkretan i kvalitetan način primijeniti na području cijele Hrvatske – dodao je Anušić.

Gradonačelnik Đakova Marin Mandarić naglasio je da može pohvaliti i ovaj projekt Osječko-baranjske županije, koji je sličan modelu sufinanciranja korištenom kod projekta besplatne školske kuhinje u ovoj županiji, a potom je prihvaćen u cijeloj Hrvatskoj.

Osječko-baranjska županija objavila javne pozive za dodjelu potpora Potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju veće za 17 posto OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Rast broja turista, dobru viziju potvrđuju i nagrade OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA U OBŽ prvi hrvatski Regionalni distribucijski centar za voće i povrće