Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Rast broja turista, dobru viziju potvrđuju i nagrade

1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Na svečanoj dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske čak šest laureata bilo je s područja Osječko-baranjske županije

Na svečanoj dodjeli nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske čak šest laureata bilo je s područja Osječko-baranjske županije.

Posjeta 40 posto više

Šampionsku titulu “Veliki zlatni suncokret za najbolju vinsku destinaciju” dobila je Općina Kneževi Vinogradi, dok je Zlatnu povelju u kategoriji ruralno-turistički projekti za projekt razvoja vinskog turizma Zemlja vina dobila Turistička zajednica Osječko-baranjske županije.

Zlatnu povelju u kategoriji tradicijska (ruralna) gastronomija primio je restoran Čingi Lingi čarda iz Bilja, a Zlatna povelja u kategoriji ruralno-turistički projekti dodijeljena je Prezentacijsko-edukacijskom centru Tikveš. Zlatna povelja u kategoriji projekti/nositelji zaštićenih i marketinških oznaka dodijeljena je Kući baranjskog kulena iz Belog Manastira, a brončana povelja u kategoriji tradicijska (moderna) domaćinstva Villi Edl Elegant iz Aljmaša.

– Nakon šampionske titule za najbolju vinsku destinaciju u Hrvatskoj, koju je dobila Općina Kneževi Vinogradi, kao i ostalih nagrada, zaista možemo biti zadovoljni. Naime, ono što smo u turizmu počeli raditi prije šest godina polako pokazuje sve bolje rezultate. Turizam na području Osječko-baranjske županije postao je ozbiljna gospodarska grana te svake godine dobivamo sve više nagrada i ostvarujemo konkretne uspjehe. U ovom slučaju govorimo o povećanju od 40 posto turističkih posjeta našoj županiji u prva dva mjeseca ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Turizam na području naše županije očito počinje privlačiti goste ne samo iz regije nego i šire iz Europe i svijeta, što nam je bio i cilj – kaže župan Ivan Anušić.

Domaćin nagrade

Župan je naglasio kako se 50 posto hrvatske proizvodnje vine u Hrvatskoj ostvaruje na području Osječko-baranjske županije. Podsjetio je i kako je Osječko-baranjska županija bila domaćin Dana hrvatskog turizma 2019. te najavio da će 2024. godine biti domaćin uručenja nagrada Suncokret ruralnog turizma Hrvatske.

Načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić istaknuo je kako je šampionska titula Suncokreta ruralnog turizma još jedna u nizu prestižnih nagrada koje pristižu zadnjih godina u ovu općinu.

Naime, na Danima hrvatskog turizma prije nekoliko je godina etnoselo Karanac proglašeno top-destinacijom ruralnog turizma, a Općina Kneževi Vinogradi bila je na drugom mjestu u svojoj kategoriji. Prošle godine Zmajevac je nominiran za najljepše selo svijeta.

Turizam u Baranji nema dugu povijest, ali je prepoznat

– Nagrada je i dokaz da svi skupa već godinama radimo kvalitetan posao te poticaj da u budućnosti budemo još bolji. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli da ocjenjivački sud donese ovakvu odluku, a to su prvenstveno 20-ak naših vrhunskih vinara, naše udruge u turizmu koje se bave vinarstvom, organizatori naših jedinstvenih vinskih manifestacija Vinceške, Vinatlona, Vinskog maratona, Adventa u surduku, promotori, Turističke zajednice Baranje i OBŽ-a, Belje i drugi koji su doprinijeli da nagrada završi u našim rukama ta da se s pravom nadamo novim uspjesima – istaknuo je Vedran Kramarić, načelnik Kneževih Vinograda. Podsjeća i na to da turizam u Baranji nema dugu povijest, riječ je o tek 15-ak godina.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA U OBŽ prvi hrvatski Regionalni distribucijski centar za voće i povrće Projekt vrijedan više od sedam milijuna eura Proširuje se mreža širokopojasnog pristupa internetu OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Chef Skoko upoznao učenike sa zanemarenim ribljim vrstama