Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U OBŽ prvi hrvatski Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

1/3
Foto: Osječko-baranjska županija
Izuzetno je bitan jer će pružiti potporu proizvođačima voća i povrća na području naše županije i šire, ali i dati dodanu vrijednost njihovim proizvodima, ističe župan Anušić

Osječko-baranjska županija izgradila je i otvorila prvi Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Hrvatskoj, i to u osječkoj Eko-industrijskoj zoni Nemetin. Ovaj strateški projekt Osječko-baranjske županije osigurat će lokalnim poljoprivrednim proizvođačima najkvalitetniju infrastrukturu za skladištenje, sortiranje, pakiranje i trženje voća i povrća. Investicija je to od 14,6 milijuna eura.

Dugo priželjkivan

Ukupni kapacitet hladnjače od 3228 tona raspoređen je na 29 rashladnih komora. Župan Ivan Anušić podsjetio je kako je 1998. osnovana tvrtka ULO hladnjače OBŽ, ali se ništa konkretno nije napravilo. Stoga je 2015. kao županijski vijećnik predlagao izgradnju modernog regionalnog distribucijskog centra, po uzoru na slične koji su djeluju u Italiji. No, tek 2017. počinju konkretne aktivnosti u vezi dokumentacije i osiguranja novca, razgovori s Vladom RH i ministrima...

– Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće je velik projekt, a možemo reći da smo u pet godina ostvarili jedan od najvećih projekata u poljoprivredi. Izuzetno je bitan jer će pružiti potporu proizvođačima voća i povrća na području naše županije i šire, ali i dati dodanu vrijednost njihovim proizvodima. Ovakvi sustavi i centri trebali su biti građeni i prije i trebalo ih je biti desetak na području naše županije, no nikada nije kasno za važne i vrijedne projekte. RDC OBŽ za voće i povrće izgrađen je uz veliku pomoć Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Vlade RH. Financiralo ga je Ministarstvo poljoprivrede kroz NPOO-a u iznosu od 10 milijuna eura, vlastitim sredstvima od 4,6 milijuna eura te ranije s 2,1 milijuna kuna EU sredstvima iz tehničke pomoći putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za izradu projektne i druge dokumentacije – rekao je župan Anušić.

– Potreba i želja za izgradnjom ovakvog centra odavno je poznata, no tek u posljednjih nekoliko godina, u mandatu župana Ivana Anušića, projekt je od ideje doveden do potpuno izgrađenog objekta, opremljenog potrebnom tehnologijom i spremnog za početak rada. Zgrada je projektirana po načelu održive gradnje, zaštite okoliša te korištenja obnovljivih izvora energije – kazao je Alen Mamić, direktor RDC OBŽ za voće i povrće d.o.o..

– Ukupni skladišni kapacitet hladnjače s kontroliranom i normalnom atmosferom iznosi 3228 tona voća i povrća raspoređenih u ukupno 29 rashladnih komora. Na ekološku i konvencionalnu proizvodnju odnosi se 16 komora, odnosno 2220 tona, za ekološke proizvode osigurano je ukupno 7 komora, odnosno 690 tona rashladnog kapaciteta. Postavljena je i posebna linija od šest komora s ukupnim kapacitetom 318 tona koja je namijenjena za pripremu robe za transport. No, to nije sve. Uz postojeći objekt planiramo graditi još drugu i treću fazu s infrastrukturom za još višu razinu usluga proizvođačima i bolji plasman roba – naveo je direktor Mamić.

Podiže kvalitetu

– Regionalni distribucijski centar za voće i povrće podiže kvalitetu hrvatske poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji i direktno ide na korist proizvođačima voća i povrća. Ono što do sada nisu mogli, dakle ubrati svoje proizvode i uskladištiti ih u ove hladnjače te čekati optimalan trenutak za prodaju, po najpovoljnijoj cijeni, od sada će moći – istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je kako je Grad Osijek prepoznao vrijednost RDC-a te je u njemu sudjelovao kao partner, a darivao je zemljište Osječko-baranjskoj županiji.

Projekt vrijedan više od sedam milijuna eura Proširuje se mreža širokopojasnog pristupa internetu OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Chef Skoko upoznao učenike sa zanemarenim ribljim vrstama OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Osječko-baranjska županija najsrdačnija regija u Hrvatskoj