Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt vrijedan više od sedam milijuna eura

Proširuje se mreža širokopojasnog pristupa internetu

Foto: OBŽ
HT je počeo projekt gradnje optičke infrastrukture, čime će na utvrđene 9603 "bijele" adrese na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultrabrzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu

Održana je početna konferencija projekta "Razvoj širokopojasne infrastrukture na području općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka", vrijednog više od sedam milijuna eura. Nositelj projekta je Hrvatski telekom d.d., a Osječko-baranjska županija je partner. Naime, HT je počeo projekt gradnje optičke infrastrukture, čime će na utvrđene 9603 "bijele" adrese na ovom području biti omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultrabrzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu. Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150.000 novih korisnika na područjima gradova, općina te suburbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

– Važno je naglasiti da je ta mreža otvorena, znači da će svi korisnici širokopojasnog interneta moći kupovati uslugu od bilo kojeg operatora po maloprodajnim cijenama po potpuno jednakim uvjetima. Ovim ulaganjima pokrit ćemo oko 9000 adresa brzinama većima od 100 Mbit – izjavio je Milan Meden iz HT-a.

– Ovime se osigurava bolje uvjete poduzetnicima za razvoj gospodarskih aktivnosti, a i građanima se boljim i bržim pristupom internetu poboljšava kvaliteta života. Naime, kvaliteta pristupa internetu pokazala se važnom i u vrijeme koronakrize, osobito u provođenju nastave na daljinu, gdje je na pojedinim prostorima bilo određenih teškoća. Realizacijom ovog projekta rješava se takve probleme, pomoći će se gospodarske aktivnosti, unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje – rekao je dožupan Mato Lukić. 

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Chef Skoko upoznao učenike sa zanemarenim ribljim vrstama Osječko-baranjska županija nagradila 12 prijedloga Pametni stol Woodesk najbolja je poduzetnička ideja u županiji OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA Osječko-baranjska županija najsrdačnija regija u Hrvatskoj