Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Kvalitetu života povećavaju i nove ceste i mostovi

1/3
Foto: OBŽ
Župan Ivan Anušić i suradnici posjetili su Petrijevce, u kojima je upravo završena rekonstrukcija glavne ulice u dužini od 2,7 kilometara

Izgradnjom i puštanjem u promet obilaznice Petrijevci od lipnja 2020. godine život u ovom naselju znatno je sigurniji i ljepši. Do tada je kroz selo svakoga dana prolazilo više tisuća vozila, nekada i do 7000, među kojima je bilo i puno teretnih vozila i autobusa. Novi iskorak događa se upravo sada jer je završena rekonstrukcija glavne ulice u dužini od 2,7 kilometara. Uz novi asfaltni sloj, zacijevljeni su kanali oborinske odvodnje te uređene pješačko-biciklističke staze i javna rasvjeta.

Spremni novi projekti

Tim povodom Petrijevce su posjetili župan Ivan Anušić, zamjenici župana Mato Lukić i Josip Miletić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić te saborski zastupnik Goran Ivanović, a dočekao ih je Ivo Zelić, načelnik Općine Petrijevci.

– Riječ o još jednom projektu koji su Hrvatske ceste završile na području Osječko-baranjske županije, a rade čitav niz velikih i impresivnih projekata. Zahvaljujem svima za suradnju i inicijative koje idu od općinskih načelnika i gradonačelnika prema županiji i nas prema Hrvatskim cestama i resornom ministarstvu, kod koga uvijek nailazimo na odobrenje. Možemo biti zadovoljni s cestovnom infrastrukturom na području Osječko-baranjske županije, ali i općenito prometnom infrastrukturom, s napravljenim, započetim i projektima u tijeku, kao i projektima koji su najavljeni, odnosno spremni, s riješenim imovinsko-pravnim odnosima i građevinskim dozvolama. U idućem razdoblju osigurat će se sredstva za daljnju rekonstrukciju prometne infrastrukture koja je potrebna istočnoj Hrvatskoj, poput Zračne luke Osijek, cestovne, željezničke i riječne infrastrukture. Sve je obnovljeno, u tijeku ili će u idućih godinu ili dvije početi obnova – rekao je župan Ivan Anušić.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić izrazio je zadovoljstvo završetkom, kako je rekao, još jednog velikog posla u Općini Petrijevci koji je započeo izgradnjom obilaznice, a završava rekonstrukcijom stare trase ceste D34. – Ovo je primjer kako treba raditi cestu kroz naselje – kazao je on.

Konačno dočekali

– U planu je i rekonstrukcija ostatka ceste, od centra do groblja, s obzirom na to da se tu nalaze škola, vrtić, ambulanta i zgrada Općine, a želimo urediti i vatrogasno spremište, dograditi prostorije NK “Omladinac”, ali i proširiti školu. Siguran sam da će i ovi završeni projekti, ali i oni koje planiramo značajno podići kvalitetu života naših sugrađana, a njihova realizacija je moguća zahvaljujući potpori Osječko-baranjske županije i Vlade RH – istaknuo je općinski načelnik Ivo Zelić.

Anušić je potom obišao i gradilište budućeg mosta preko rijeke Vučice s pristupnim cestama na lokaciji Metlinci, odnosno na cesti između Valpova i Ladimirevaca. Investitor su Hrvatske ceste d.o.o., a izvođač radova je tvrtka Osijek-Koteks d.d.. Rok za radove je 12 mjeseci, a vrijedni su 2,91 milijuna eura. Projekt će omogućiti lakše i sigurnije prometovanje ovom cestom.

– Dugogodišnja želja stanovnika Valpova konačno je urodila plodom. Usporedno ćemo izgraditi i biciklističku stazu za koju je u pripremi projektna dokumentacija – najavio je valpovački gradonačelnik Matko Šutalo.

Projekt “Zaželi pomoć u kući” Trideset žena skrbit će o 180 starijih i nemoćnih osoba OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA N. Brnjac: Sportski inkubator vrlo je vrijedan projekt Vrijedne investicije u Općini Draž U Dražu sagrađen most preko Karašice i uređene prilazne ceste