Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

N. Brnjac: Sportski inkubator vrlo je vrijedan projekt

Foto: Osječko-baranjska županija
Osječko-baranjska županija dobila je titulu Europske regije sporta 2024. pa je to bila važna tema tijekom posjeta ministrice turizma Osijeku

Osječko-baranjska županija prije tri mjeseca dobila je titulu Europske regije sporta 2024., no aktivnosti u tom sklopu već su u punom jeku, od promotivnih poput stvaranja vizualnog identiteta do projekata unapređenja sportske infrastrukture. O aktualnim i predstojećim aktivnostima koje prate ovu prestižnu titulu govorilo se i na sastanku župana Ivana Anušića i ministrice turizma i sporta dr. sc. Nikoline Brnjac. Razgovaralo se i o drugim aktualnostima, osobito o potporama i projektima u sektorima turizma i sporta.

Gradnja dvorana

– U vezi projekta Europske regije sporta u tijeku su pripreme i aktivnosti koje su predstavljene Europskoj komisiji prilikom nominacije. Radi se prije svega o sportskoj infrastrukturi koja obuhvaća ulaganja u dvorane, terene i različita borilišta, ali i potpori sportskim udrugama i klubovima na jedan drugačiji i bolji način te uključivanje međunarodno poznatih sportaša s područja naše županije. Između ostalog, s Gradom Osijekom razgovarali smo o izgradnji nastavno-sportske dvorane u Osijeku, prije svega o zemljištu kojeg mi nemamo. Grad je iskazao spremnost na partnerski ulazak u projektnu realizaciju, kao i više puta do sada, sa željom da se riješi problem nastave tjelesne i zdravstvene kulture srednjih škola u Tvrđi. Podsjećam da je Osječko-baranjska županija do sada izgradila 5 sportskih dvorana, dok su dvije u izgradnji –rekao je župan Ivan Anušić.

Od programa i projekata koji su joj prezentirani, ministrica Brnjac posebno je istaknula projekt sportskog inkubatora.

Potpora Grada

– Sportski inkubator je odlična ideja i vrlo vrijedan projekt koji će također biti određen u smjeru cijelog projekta Europske regije sporta, a namijenjen je djeci i mladima te kako ih što više privući i usmjeriti u za njih najbolji sport. Ministarstvo turizma i sporta svakako stoji uz Osječko-baranjsku županiju kroz ulaganja u sportsku infrastrukturu i druge projekte. Cilj Vlade RH je upravo ulaganje u takvu infrastrukturu kako bi bila svima dostupna, prvenstveno mladima i djeci, a danas je raspisan javni poziv za sportsku infrastrukturu u iznosu od 4 milijuna eura. Razgovarali smo i o sredstvima iz NPOO-a gdje je osigurano oko 40 milijuna eura za aktivni turizam – rekla je ministrica.

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin naglasio je kako u projektu Europska regija sporta Osječko-baranjska županija i Grad Osijek djeluju kao jedno pa je Grad dao punu podršku Županiji u svemu što je bilo potrebno u prijavi, a isto čini i u provedbi ovog vrijednog projekta.

Osječko-baranjska županija bilježi zapažene rezultate u turizmu

Ministrica Brnjac naglasila je kako Osječko-baranjska županija bilježi zapažene rezultate u turizmu, što se uklapa i u ostvarivanje nacionalne strategije razvoja održivog turizma 2030. čiji je prvi cilj razvijanje cjelogodišnjeg i ravnomjerno razvijenog regionalnog turizma.

– Provođenje je već počelo kroz pozive iz NPOO-a, gdje je najveći dio sredstava također upućen kroz usmjeravanje i razvoj javne turističke infrastrukture, nove proizvode, podizanje smještajnog kapaciteta i kvalitete, razvoj zdravstvenog i sportskog turizma, a u tomu upravo Osječko-baranjska županija, kao i cijela Slavonija i Baranja, ima ogroman potencijal. Po broju prijava koje su se pojavile na ovom pozivu možemo vidjeti da su projekti odlični i ima ih puno te se nadamo njihovoj odličnoj realizaciji – izjavila je. Župan Anušić istaknuo je kako se OBŽ uvijek javljao na natječaje Ministarstva turizma i realizirao niz vrijednih projekata, što je cilj i ubuduće.

Vrijedne investicije u Općini Draž U Dražu sagrađen most preko Karašice i uređene prilazne ceste OSJEČKO-BARANJSKA POLICIJA Nastavlja se subvencioniranje stambenih kredita građana Osječko-baranjska županija objavila javne pozive za dodjelu potpora Potpore u poljoprivredi i ruralnom razvoju veće za 17 posto