Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
VRBOVEČKI KIPAR MATA CROATA PREDSTAVLJAT ĆE HRVATSKU U EUROPI

“Kameno jedro” na Pariškom salonu

Foto: Zagrebačka županija
Mate Turić već je imao više od 30 samostalnih izložbi s radovima u kamenu, a najčešće izlaže jedrenjake

Mate Turić, umjetnički imenom Mata CROata, mladi je kipar koji je vrlo brzo u svojoj karijeri postao jedan od ponajboljih i najpoznatijih u jugoistočnoj Europi. Do 29. godine već je ostvario više od 30 samostalnih izložbi u kamenu, najčešće izlažući kamene jedrenjake, a u novijoj fazi počinje izlagati i ribe. A sve što u kamenu radi isključivo je ručni rad.

Gradi se parkiralište uz Osnovnu školu Ljubo Babić “Svi imamo isti cilj: jednaki i kvalitetni uvjeti obrazovanja za svu našu djecu”

Koristi tek čekić, kiparsku ‘špicu’ i brusilicu. Sa svojom će skulpturom “Kameno jedro” sudjelovati sredinom listopada na Pariškom jesenskom salonu, manifestaciji koja se održava od 1903. i okuplja najbolje svjetske umjetnike. Primjerice, na njoj su izlagali Picasso, Renoir, Rodin, Matisse..., a od hrvatskih umjetnika Ivan Meštrović.

Župan Stjepan Kožić sredinom mjeseca primio je ovoga vrsnog kipara, koji će svojim radom predstavljati svoju zemlju.

– Najveća je čast što su moji radovi ‘prošli’ stručnu komisiju. To govori o ozbiljnosti i veličini onoga što stvaram. A cijeli život stvaram ‘priču jedra’. Jedrenjaci su izmiješali kontinente, ljude, kulturu..., oni su simbol slobode i zajedništva. I upravo je ta priča prepoznata u Parizu – rekao je Turić, tridesettrogodišnji umjetnik koji živi i radi u Vrbovcu.

GALERIJA “SLAVKO KOPAČ” U VINKOVCIMA Izložba fotografija nastalih na radionici Svijet u bojama

Župan je rekao da se raduje što Zagrebačka županija, a onda i Hrvatska, ima čovjeka koji sudjeluje na manifestaciji na koju dolazi ‘vrh’ svjetskih umjetnika.

– Najjači resursi naše županije su ljudi. Njima se možemo dičiti – rekao je župan dodavši da jedro govori o putovanju i da se nada da će Turićevo putovanje u Pariz biti “stanica za dalje”