Izbornik
Naslovnica Županije Požeško-slavonska
POMOĆ U RJEŠAVANJU STAMBENOG PITANJA

Kasana: Potičemo mlade da ostanu, ali i one iz drugih sredina da se dosele u Lipik

1/2
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
U 2020. godini 12 mladih obitelji iskoristilo je priliku da ih Grad Lipik potpomogne kako bi došle do obiteljskog doma

Grad Lipik čine ljudi koji ga nastanjuju. Iznimno mi je zadovoljstvo što možemo pomoći vama mladima u rješavanju stambenog pitanja i što ste se odlučili nastaniti i nastaviti živjeti u jednom od najljepših malih gradova u Hrvatskoj – poručio je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana prilikom potpisivanja ugovora o dodjeljivanju pomoći mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja.

Pamučna industrija Duga Resa DEMOGRAFSKA MJERA Grad mladima rješava stambeno pitanje

Izdvojeno 352.780 kuna

Financijsku pomoć dobilo je osam mladih obitelji, a ranije ove godine istu su pomoć primile još četiri obitelji. Time je u 2020. godini 12 mladih obitelji iskoristilo priliku da ih Grad Lipik potpomogne kako bi došle do obiteljskog doma, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno 352.870 kuna. Ukupni iznos potpora mladim obiteljima u posljednje dvije godine iznosi 619.870 kuna.

– Želimo potaknuti mlade koji već žive u Lipiku da ostanu, a zatim i privući mlade iz drugih područja da se dosele u Lipik. Radimo mnogo, o čemu govori i činjenica da već nekoliko godina dosta ulažemo u infrastrukturu i među prvima smo po iskorištavanju sredstava Europske unije, ali sve to nema smisla ako to nema tko koristiti – kaže Kasana.

Ugovori o potporama u gradskoj su upravi potpisani i s pet poduzetnika.

Dodijeljene potpore odnose se na podupiranje zapošljavanja i kupovinu opreme i mehanizacije, a samo su jedna u nizu mjera kojima Grad Lipik podupire lokalne poduzetnike.

Ove godine Grad je financijski podupro sedam poduzetnika sa 104.523 kune, a u protekle tri godine potpore ukupne vrijednosti 354.102 kune primila su 22 poduzetnika.

PRIMJER DOBRE PRAKSE Veći broj djece i više brakova potvrđuju brigu o demografiji

Poticanje poduzetništva

Prema riječima gradonačelnika Kasane, poduzetnici su Gradu i zajednici u kojoj žive od osnovne važnosti radi djelatnosti koje obavljaju i radne snage koju zapošljavaju, a na kraju i radi poreznih davanja od kojih se financira i javna uprava.

– Osim što potičemo mlade, potičemo i poduzetništvo. Želimo stvoriti uvjete za otvaranje radnih mjesta, kako bi mladi imali gdje raditi. To je zaokružena cjelina. Pored ovih mjera koje smo sada ugovorili, a koje se odnose na poticanje nabave dugotrajne imovine sufinanciranjem 50 posto od uloženog i sufinanciranje prvog zapošljavanja, tu su i povoljni uvjeti u poduzetničkoj zoni, besplatna pomoć u pisanju projekata i niz drugih mjera – zaključio je Kasana.