Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
PRIMJER DOBRE PRAKSE

Veći broj djece i više brakova potvrđuju brigu o demografiji

Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija
Održana online konferencija „Županija kao ishodišni model brige o demografiji“

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u organizaciji Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo i Udruge Impress, a uz potporu Bjelovarsko-bilogorske županije održana je online konferencija „Županija kao ishodišni model brige o demografiji“. Na konferenciji su kao panelisti sudjelovali bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, predsjednica Udruge za zdravo i sretno djetinjstvo mr. sc. Marija Čatipović, dr. sc. Mislav Rubić, Ivona Ćuk Veći broj djece i više brakova potvrđuju brigu o demografiji viši stručni savjetnik iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora – Podružnice Bjelovar dr. med. Gordana Kesić-Valpotić, prof. dr. sc. Ivan Čipin s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu te mag. psych. Tanja Herceg, predsjednica Udruge Impress.

Otvoren vrtić u Špišić Bukovici za 40 mališana PREDŠKOLSKO OBRAZOVANJE Rekorder po ulaganju u vrtiće

Tom prigodom moglo se čuti kako je Bjelovarsko-bilogorska županija primjer dobre prakse kada je briga o demografiji u pitanju, a o velikom broju pozitivnih demografskih pokazatelja za našu županiju govorio je dr. sc. Mislav Rubić.

– Veliki broj pokazatelja daju nadu i pozitivni su, pokazuju da se do sada radilo na dobar način i da se tako treba nastaviti i dalje. Broj živorođenih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji od 2017. godine raste, što je jako važno. Smanjuje se broj umrlih. Prirodni rast također raste, kao i broj sklopljenih brakova, dok se broj razvrgnutih brakova smanjuje. Od 2017. godine demografske brojke znatno bolje za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Broj doseljenih u županiju u laganom je porastu, a raste i broj stanovnika u županiji, što ohrabruje i daje poticaj za dalje. Plaće kontinuirano rastu, i to već niz godina, što može biti i poticaj mladima da dođu u županiju i ostanu ovdje. Također, smanjuje se stopa nezaposlenosti. Godine 2014. bilo je oko 13,5 tisuća nezaposlenih, dok su 2019. godine bile 4872 nezaposlene osobe. Treba spomenuti i da od 2014. godine kontinuirano raste broj turista u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Svi ovi pokazatelji govore da se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji radi na demografiji – rekao je dr. sc. Mislav Rubić.

GAREŠNICA Gradske potpore za stambeno zbrinjavanje

O svemu do sada učinjenom za poboljšanje demografije u županiji na konferenciji je govorio župan Bajs, istaknuvši stajalište Županije kada je riječ o demografiji.

– Kada govorimo o našoj županiji, prema službenim podacima odlaska u inozemstvo, mi smo pri začelju, odnosno na 13. mjestu po broju odlazaka iz Hrvatske. Na nama je da napravimo ono što je ključno, a to je da pomognemo ljudima da ostanu ovdje, a od velike je važnosti i pitanje zapošljavanja ljudi. U ovom trenutku EU je jedna od mogućnosti da zapošljavanjem dignemo i standard našeg stanovništva. Prije 7 godina naša je Županija bila na posljednjem mjestu po povlačenju sredstava EU, a sada se nalazi na trećem mjestu. Po ulaganjima u školstvo drugi smo u Hrvatskoj, obnavljamo ili gradimo oko 50 škola, a više od polovice ih je završeno, gradimo novu zgradu Opće bolnice Bjelovar. Sve to vezano je i uz zapošljavanje jer se upravo tako vidi mogućnost ostanka ljudi u našoj županiji – kazao je župan Bajs.