Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Pet bicikala

Kastav omogućio najam elektroničkih brdskih bicikala

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Cijena najma na jedan sat je 15 kuna, a najduže se bicikl može unajmiti na četiri sata

U Kastvu je predstavljen sustav uporabe javnih elektroničkih brdskih bicikala - Kastav bike, kao novi sadržaj namijenjen u prvom redu stanovnicima Kastva, rekreativcima, izletnicima i turistima. Najsuvremenija bazna stanica i pet elektroničkih brdskih bicikala smješteni su na Crekvini, na samom ulazu u šume Loza i Lužina, s mrežom biciklističkih i pješačkih staza.

“Pjevat će Slavonija” Građani za izložbu donijeli haljine, fotografije

Projekt je realiziran uz pomoć Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna vrijednost iznosi 273 tisuće kuna.

Ministarstvo turizma financiralo je izgradnju nadstrešnice bazne stanice s oko 196 tisuća kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao 77 tisuća kuna za nabavku bicikala. Operator sustava Kastav bike je tvrtka UTE iz Pule, a za promociju je zadužena Turistička zajednica Grada Kastva.

Bicikl može unajmiti i koristiti svaka punoljetna osoba koja je zasnovala najam putem jednokratnog alfa-numeričkog QRPay koda.

Registrirati se može direktno na lokaciji, a plaćanje se uz pomoć sigurnog sustava za plaćanje debitnim i kreditnim karticama u realnom vremenu. Nakon plaćanja, korisnik dobiva kod za vožnju koji utipkava na kućištu osjetljivom na dodir i otključava željeni bicikl uz pomoć mobitela. 

Cijena najma na jedan sat je 15 kuna, a najduže se bicikl može koristiti u jednom navratu četiri sata. Najam bicikala je moguć do 31. listopada, od 7 do 21 sat.

Kraj radova u svibnju 2020. Uskoro obnova bolnice vrijedna 20 milijuna kuna