Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Biser Podravine kod Koprivnice

Kazališni festival, turnir u odbojci, kupanje i rock koncerti na Šoderici

Jezero Šoderica kraj Koprivnice
1/8
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Ovo će "Ljeto na Šoderici" s 22 programa biti najraznovrsnije sadržajima u povijesti tog ljetovališta udaljenog oko 15 kilometara od Koprivnice, a uskoro se otvara i prvi hostel

Prvi Šaran kup by Vegata 8. srpnja, kazališni festival 13. i 27. srpnja, turnir u odbojci na pijesku 15. srpnja, Showderica od 21. do 23., Rocklive 28. i 29.... Dio je to programa za srpanj pripremljenog za posjetitelje "podravskog mora", popularne Šoderice u Koprivničko-križevačkoj županiji.

I kolovoz će biti bogat događanjima poput Country vikenda od 4. do 6. i Kupa Zlate Bartl 27. kolovoza, nazvanog po ženi koja je izmislila Vegetu, a kad se sve zbroji, ovo će "Ljeto na Šoderici" s 22 programa biti najraznovrsnije sadržajima u povijesti tog ljetovališta udaljenog oko 15 kilometara od Koprivnice. Kupanje je besplatno, nema spasilačke službe, a u ponudi je i ugostiteljska ponuda, igrališta za odbojku na pijesku i prostor za kampiranje i roštiljanje.

- Ove godine je ugostiteljska ponuda jača nego prijašnjih godina, vratili su se ugostitelji, pa se može popiti i pojesti. Uređena je plaža, imamo kabine za presvlačenje, fitness na otvorenom sa spravama, može se voziti na pedalinama... Ima doista puno toga - kaže direktor Turističkog ureda TZ-a Koprivničko-križevačke županije mr. sc. Zdravko Mihevc.

Prepoznali privatni investitori

Šoderica je bila prije Drugog svjetskog rata, pa potom 80-ih godina, da bi 90-ih stagnirala i bila zanemarivana. Posljednje tri sezone kupanja u obogaćivanje sadržaja uključile su se županijska Turistička zajednica i Općina Legrad koje su ju preporodile.

- Mislim da smo ove tri godine napravili puno i ljudi su se vratili na Šodericu – napominje Mihevc. Šoderica je veliko umjetno jezero nastalo iskapanjem šljunka koji se intenzivnije počeo vaditi u drugoj polovici 19. stoljeća.

Danas je omiljeno odredište za ljetni odmor i bijeg od vrućina ne samo Podravcima, već i turistima iz okolnih županija. Nakon što je godinama bilo zanemarivano, prepoznali su ju i privatni investitori. U svibnju je Krešimir Ložnjak otvorio kuću za odmor s tri zvjezdice, prvi legalno registrirani objekt uz jezero namijenjen smještaju turista, a uskoro se otvara i prvi hostel s dvadesetak ležajeva.