Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
akcija Hrvatske voćarske zajednice

Kilogram domaćih jabuka prodavali za 3,33 kn

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Uvozne jabuke u trgovačkim lancima prodaju se za 9,99 kn po kilogramu, kažu voćari

Hrvatska voćarska zajednica na tri je dana otvorila svoj štand na bjelovarskom Korzu. Bio je to dio akcije “Zaštitimo domaću proizvodnju“ čiji je cilj bio potaknuti građane da kupuju domaće.

U sklopu akcije održana je i tiskovna konferencija na kojoj su govorili predsjednik kriznog stožera HVZ-a Željko Ledinski i tajnik Udruge voćara Virovitičko-podravske županije i član vijeća HVZ-a Davor Krznarić. Tema konferencije bila je kako zaštititi domaću proizvodnju jabuka te ukazati na nekorektne postupke domaćih trgovačkih lanaca koji prodaju uvozne jabuke za 9,99 kuna po kilogramu.

Klub žena Bjelovar izrađivale unikatne proizvode Zahvaljujući Klubu žena Bjelovar Odjel ortopedije dobio novi aparat

Tom prigodom je OPG Ledinski na štandu HZV-a nudio domaće jabuke po cijeni trostruko nižoj od one koju nudi trgovački lanac za jabuke iz uvoza.

Naime, u trgovačkom centru cijena kilograma jabuka uzgojenih u Španjolskoj iznosi 9,99 kuna na akciji, a OPG-ovci su svoje prodavali po cijeni od 3,33 kune za kilogram, odnosno 9,99 kuna za tri kilograma jabuka. Akcija je trajala tri dana, a svojevrsni prosvjed mnogi su građani podržali kupnjom jabuka.

– Ovom akcijom želimo dokazati građanima da u jeku berbe domaće jabuke ne kupuju uvozne iz Španjolske na akciji, već im za istu cijenu dajemo 3 kilograma naše domaće jabuke, proizvedene na mom OPG-u nedaleko od Bjelovara. Nakon što smo jučer poslali pozive, jabuke iz trgovine su naglo nestale s polica, odnosno povučene su da se smanji negativni efekt – rekao je Željko Ledinski.

'jedna od najboljih ideja' Djeca iz vrtića Bjelovar prva kreću u besplatnu malu školu plivanja