Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
“Postkorona” gospodarski forum u Kutini

KIND – strateškim projektom Grada Kutine u gospodarsku obnovu grada i regije

1/2
Foto: Grad Kutina
Uz predstavnike Grada Kutine na gospodarskom forumu sudjelovali su i predstavnici većih kutinskih tvrtki, kao i drugi poduzetnici i gospodarstvenici

U prostorima Poduzetničkog inkubatora (PUNK) u Kutini održan je “postkorona” gospodarski forum o aktualnim temama iz područja gospodarstva. Uz gradonačelnika Kutine Zlatka Babića i druge predstavnike Grada sudjelovali su i gospodarstvenici te poduzetnici s područja Kutine.

Ove godine nema MoslaVine U srpnju program s kušanjem vina, ali bez izložbe

Iz Grada Kutine ističu da su od samih početaka koronakrize bili u dnevnoj komunikaciji s gospodarstvenicima te su na Forumu željeli potaknuti dijalog o gospodarskoj obnovi, odnosno situaciji u gradu za vrijeme koronakrize i nakon nje, te na koje sve načine Grad može pripomoći u oporavku gospodarstva. Ivan Brkić, direktor Selka d.d. istaknuo je kako se trenutačno i oni nalaze pred preprekama, no nadaju se skoroj normalizaciji poslovanja.

– U sličnim situacijama su i Almos i Selk kao i mnoge tvrtke u Hrvatskoj. Drago mi je što Grad ulaže u poslovne zone kako bi pokrenuo gospodarstvo te i dalje očekujem od Grada da učini sve što je u njegovoj moći jer na gospodarstvu počiva napredak čitavog društva – rekao je Brkić.

Uz dijalog s poduzetnicima, gradonačelnik Kutine Zlatko Babić predstavio je strateški projekt Grada Kutine – KIND – Kutina Industrial Logistic Zone, kojim se nastoji ostvariti gospodarska obnova grada i regije. KIND, odnosno Industrijsko-logistička zona, nalazi se u neposrednoj blizini autoceste A3 Zagreb- Lipovac, te je državnom cestom D45 povezana i s Mađarskom preko Virovitice.

Treća faza Nastavljeni radovi na šetnici uz Kutinicu

Na 74 hektara u 7 parcela moguće je sagraditi veća postrojenja proizvodne i poslovne gospodarske namjene. Zona je u cijelosti u vlasništvu Grada Kutine te usklađena s GUP-om i PP-om. Uz stimulativno nisku cijenu zemljišta, oslobađanje od plaćanja komunalne naknade (100% od izračunatog odnosa) te od plaćanja komunalnih doprinosa u visini od 100% u razdoblju do 5 godina u Zoni je osigurana komunalna i energetska infrastruktura.

– Dovođenjem investitora u naš grad pokrenula bi se gospodarska obnova, otvorila bi se radna mjesta te bismo kao Grad povećali proračun kojim bismo mogli realizirati niz projekata koji su od vitalne važnosti poput staračkog doma, dječjeg vrtića, jednosmjenskog rada osnovnih škola na području cijeloga grada te brojnih drugih. Kao Grad stojimo na raspolaganju svim našim sredstvima budućim investitorima, kroz servisne, potporne i financijske mjere. Nadam se kako ni koronakriza neće naštetiti našem gospodarstvu koje bilježi intenzivan rast u protekle tri godine – rekao je gradonačelnik Babić.

Postignut sporazum Izmjene granica u naselju Banova Jaruga

Gospodarskom forumu odazvali su se veći gospodarstvenici, odnosno poduzetnici i poduzetnice s područja Grada Kutine, koji su istaknuli kako im je od velike pomoći komunikacija s Gradom i potpora gradskih službi i Razvojne agencije MRAV.