Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ministar Tomislav Ćorić posjetio Poduzetnički inkubator Klis u povodu sedam godina rada

Klis okreće novu stranicu, zatvaraju kamenolome i grade sunčane elektrane i vjetroelektrane

Foto: Klis
Poduzetnički inkubator prva je potporna institucija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, osnovana u ožujku 2014. godine EU sredstvima

Povodom sedam godina rada Poduzetničkog inkubatora, tvrtke osnovane u 100-postotnom vlasništvu Općine Klis, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić posjetio je Općinu Klis i Poduzetnički inkubator. Poduzetnički inkubator prva je potporna institucija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, osnovana u ožujku 2014. godine EU sredstvima kroz program Impuls i registrirana u Jedinstvenom registru poduzetničke infrastrukture pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Vrlo aktivno i inovativno djeluje u području razvoja gospodarstva kroz malo poduzetništvo, ali i održivi razvoj lokalne samouprave.

Predstavljena digitalna radiologija Na radiološke pretrage pacijenti više neće ići u Split, obavljat će ih u svojim domovima zdravlja

Čestitka ministra

– Želim ovim putem čestitati sedmi rođendan Poduzetničkom inkubatoru Klis kao i Općini Klis, koja je među prvima u Hrvatskoj osnovala tvrtku koja stoji na usluzi lokalnim poduzetnicima, ali je i kroz mnoge prijavljene projekte uspješna u povlačenju sredstava iz fondova EU. Veseli me također namjera i spremnost lokalne uprave na čelu s načelnikom Vetmom da se što više okrene zelenoj energiji i očuvanju okoliša i prirodnih resursa na dobrobit cijele zajednice – izjavio je Tomislav Ćorić nakon sastanka na kojem se govorilo o unapređenju suradnje između inkubatora i Ministarstva informiranjem i razvojem poduzetništva te zatvaranjem kamenoloma i tupinoloma i prelasku na nove izvore energije.

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma predstavio je planove i prijedloge razvoja Općine u području obnovljivih izvora energije.

– Općina Klis okreće novu stranicu, s naglaskom na zelenu energiju, za koju je temelj postavljen još 2017. godine usvajanjem novog prostornog plana.

Nekoliko je već investitora u fazi ishođenja potrebnih dozvola i u nama imaju partnera i podršku. Radi se o investiciji gradnje sunčanih elektrana i vjetroelektrana vrijednoj 150 milijuna eura.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban Župan Boban i direktor Lučke uprave Mihanović obišli su radove u multifunkcionalnoj luci Ribarska luka Brižine u Kaštelima bit će puštena u rad za mjesec dana, još traje tehnički pregled

U međuvremenu zatvaraju se tupinolomi i kamenolomi koji su mahom otvarani uz sama naselja što je, iz današnje perspektive, neprihvatljivo za naše stanovnike.

Obnovljivi izvori energije naša su budućnost i u tome tražimo podršku resornog ministarstva na čelu s ministrom Ćorićem – rekao je Jakov Vetma.

Župan Blaženko Boban, čestitajući rođendan, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim uspješnim radom inkubatora Klis na razvoju poduzetništva, kroz aktivnosti savjetovanja, edukacije, planiranja, kao i ukupnim radom Općine Klis, a posebno demografskim mjerama koje uspješno provodi.

Voditeljica Poduzetničkog inkubatora i projekata Općine Klis Maja Zelić istaknula je da je Poduzetnički inkubator Klis od osnutka zamišljen za potporu i razvoj poduzetništva Općine Klis, ali se razvio u županijsku potpornu instituciju.

MARIJA ŠARIĆ U Pleternici se provode više od 400 milijuna kn vrijedni projekti

Besplatno za poduzetnike

– Poduzetnički inkubator Klis proveo je edukacije, individualna savjetovanja i pomoć pri uspostavi više od 800 novih poduzetničkih pothvata na području cijele županije i inkubirao 25 novih subjekata.

Sve usluge za poduzetnike su besplatne. Cilj nam je i dalje aktivno poticati razvoj poduzetništva u ruralnom dijelu naše županije jer Zagora je danas u mogućnosti pružiti kompletne preduvjete za razvoj poslovanja, a to znači očuvanje i razvoj života.

Ministarstvu gospodarstva predložili smo aktivno komuniciranje i prikupljanje potreba s terena u svrhu strateškog planiranja mjera za poduzetnike i kreiranje programa financiranja malih poduzetnika u Zagori, dok bi se poduzetnicima osigurao brži dotok informacija, a sve bi skupa utjecalo na ispunjenje zajedničkog cilja: maksimalno povlačenje sredstava iz fondova EU – poručila je Maja Zelić.