Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Predstavljena digitalna radiologija

Na radiološke pretrage pacijenti više neće ići u Split, obavljat će ih u svojim domovima zdravlja

1/3
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Nakon završetka digitalizacije ispostava pretragu će pacijenti moći obaviti i u Zagori i na otocima, a radiolog, koji može biti u Splitu ili na bilo kojem drugom mjestu, očitat će snimku

Stanovnici Splitsko-dalmatinske županije više neće morati na radiološke pretrage odlaziti u Split. Pretrage će moći obaviti u svojim domovima zdravlja zahvaljujući projektu digitalne radiologije koji su predstavili splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa i voditelj Odjela radiološke dijagnostike Doma zdravlja SDŽ  dr. Dino Carić.

Mjera Splitsko-dalmatinske županije “Budi tu! Tu je tvoj dom” obuhvatit će oko 1100 obitelji Za potpore obiteljima iz Zagore i s otoka koje imaju više školske djece Županija daje 7,3 mil. kuna

Otvaraju se ponude

Riječ je o projektu koji, kako je rekao župan Blaženko Boban, u tišini pripremaju već godinama, zbog nedostatka stručnog medicinskog kadra, a zaokružit će ga ovih dana kada otvaraju ponude za 11 novih digitalnih rendgena. Njima će, uz do sada nabavljene digitalne mamografe i digitalne ultrazvuke, biti opremljene županijske ispostave Doma zdravlja.

Pretragu će pacijenti moći obaviti u svom mjestu, a radiolog, koji može biti u Splitu ili na bilo kojem drugom mjestu, očitat će snimku.

– Unatoč nastojanjima unutar Splitsko-dalmatinske županije, primarno našeg Doma zdravlja, i našoj demografskoj politici za življenjem u Zagori i otocima, naišli smo na niz problema u mnogo segmenata, a posebno u zdravstvu. Koliko god novca uložili i koliko god uređaja nabavili, osnovni problem je čovjek i tu se to jasno vidi, tamo gdje nema čovjeka uzalud projekti. Zato smo u tišini niz godina radili na ovom projektu, digitalizaciji radiologije. Ne možete danas očekivati da imate radiologa svuda, u Vrlici, na Visu, u Vrgorcu... Ali, ovaj je projekt ugledao svjetlo dana, ljudi će moći živjeti na svom području i tu obavljati radiološke preglede. Naravno, trebali su nam uređaji, tako da ćemo već idući tjedan otvarati ponude za 11 digitalnih radioloških uređaja. Na tome nećemo stati. Bili smo pioniri u Hrvatskoj u ovome, a u pripremi smo i kompletan e-dom zdravlja riješiti pa da svakom čovjeku unutar županije budu dostupni svi segmenti unutar zdravstva – rekao je župan Blaženko Boban i posebno zahvalio RERI koja je bila strateški partner za nabavku uređaja preko EU fondova. Njima će biti opremljene sve ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban Župan Boban i direktor Lučke uprave Mihanović obišli su radove u multifunkcionalnoj luci Ribarska luka Brižine u Kaštelima bit će puštena u rad za mjesec dana, još traje tehnički pregled

Završetak procesa

Dr. Marko Rađa je istaknuo kako je ovo završetak procesa digitalizacije unutar DZ nakon čega će ispostave biti opremljene digitalnim rendgenima, mamografskim i ultrazvučnim aparatima.

– To je završetak procesa digitalizacije kada će svih 12 ispostava biti kompletno digitalizirano trenutno najboljom mogućom opremom na tržištu. Osim nabavke 19 uređaja ove godine, Dom zdravlja prošle je godine nabavio 4 digitalna mamografa, pretprošle godine 5 ultrazvuka, tako da je projekt kompletno zaokružen – rekao je dr. Rađa i naglasio kako je cilj što bolja zdravstvena skrb svim stanovnicima županije. Naglasio je kako SDŽ iz svoga proračuna financira specijalizacije, ali ne možemo očekivati da specijalisti žive i rade u svim dijelovima županije.

– Na ovaj način inženjeri u Vrgorcu ili Visu odrađuju onaj dio posla s pacijentom, odnosno samo snimanje, a radiolog koji je u Hvaru ili Imotskom može očitati snimku s bilo kojeg područja. To je današnja neminovnost – rekao je dr. Rađa.

Voditelj Odjela radiološke dijagnostike dr. Dino Carić naglasio je kako će kontingentom nabave 19 aparata postići bazu koja je na europskom i svjetskoj razini.

– Nećemo stati na ovome. Ovo je dobra baza da razvijamo i druge segmente, a to je u budućnosti nabavka CT aparata i njihov raspored u Županiji. Time idemo za onim što EU hoće, rasterećenje bolničkih kapaciteta i pružanje usluga blizu mjestu stanovanja, odnosno u domovima zdravlja gdje pacijent može obaviti sve svoje preglede, a samo bolesni idu u bolnicu. Danas u bolnicama imate i zdrave ili poluzdrave ljude koji opterećuju sustav, a pravi bolesnici ne mogu dobiti uslugu – najavio je dr. Carić.