Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Mjera Splitsko-dalmatinske županije “Budi tu! Tu je tvoj dom” obuhvatit će oko 1100 obitelji

Za potpore obiteljima iz Zagore i s otoka koje imaju više školske djece Županija daje 7,3 mil. kuna

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Svakog mjeeseca obitelji s više djece dobivat će 500, 600 ili 700 kuna, ovisno o tome školuju li troje, četvero ili petero i više djece, ističe splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban

“Budi tu! Tu je tvoj dom”, nova je poticajna demografska mjera Splitsko-dalmatinske županije. Predstavili su je župan Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić koji su naglasili kako i sam naziv projekta upućuje kako je riječ o kompatibilnom projektu, svojevrsnoj nadogradnji projekta “Tu je tvoj dom”, kroz koji je županija podupirala kupnju, obnovu ili izgradnju kuća ili stanova za mlade obitelji s rubnih područja županije, otoka i Zagore.

Splitsko-dalmatinska županija raspisala novi natječaj za projekt “Tu je tvoj dom” Nastavak projekta pomoći rješavanja stambenog pitanja mladima u ruralnom području

Svatko treba dati svoj dio

Naime, riječ je o potporama koje se dodjeljuju obiteljima iz Zagore i s otoka koje imaju troje ili više djece na redovitom školovanju. Cilj je ovog programa porast nataliteta, uravnoteženje dobne strukture, održavanje prostorne ravnoteže stanovništva te motiviranje mladih na ostanak u rubnim dijelovima Županije.

Blaženko Boban je istaknuo kako je primarni zadatak Splitsko-dalmatinske županije da, uza sve infrastrukturne projekte na području županije, potakne stanovništvo Dalmatinske zagore i otoka ostane na svom rodnom ognjištu.

– Bitno je da u svojoj domeni, koliko je god to moguće, svatko ugradi barem mali kamenčić u taj mozaik. Stoga, ovom prilikom pozivam i lokalne zajednice, nacionalnu razinu i sve čimbenike javnog života da maksimalno pridonesu tome kako bi projekti demografske obnove na području Splitsko dalmatinske županije a i cijele Hrvatske bili učinkoviti. U svrhu toga i do sada smo imali niz projekata. Od sufinanciranja produženog boravka u dječjim vrtićima pa do nabavke besplatnih udžbenika, čime smo pokazali proaktivnost u nametanju određenih projekata prema nacionalnoj razini. Konkretno, oba spomenuta programa preuzela je Vlada RH – rekao je Boban.

ZA PROGRAME I PROJEKTE UDRUGA Braniteljima ukupno 600.000 kuna potpore

Naglasio je kako je “Budi tu! Tu je tvoj dom” još jedna jedinstvena mjera u Hrvatskoj koja će olakšati svakodnevicu obiteljima s više djece.

– Za svaki mjesec će dobivati po 500, 600 ili 700 kuna, ovisno je li na školovanju troje, četvero ili petero i više djece. Taj natječaj ove godine važi od 1. siječnja do konca školske godine. U rujnu planiramo raspisivanje novog natječaja za cjelovitu školsku godinu. Ove to nismo mogli jer smo program pripremali tijekom prošlog ljeta, a sredstva osigurali u Proračunu za 2021. godinu. Po našoj procjeni, natječaj će obuhvatiti oko 1000-1100 obitelji za što bi nam bilo potrebno 7,3 milijuna kuna – izjavio je Boban. Rekao je i kako se ranije pokrenuti projekt “Tu je tvoj dom” nastavlja dok za njega bude interesa.

– U tijeku je već drugi natječaj tog projekta. U prvom natječaju potpisali smo ugovore sa 120 obitelji ukupne vrijednosti preko 11.650.000 kuna. Kao županija dajemo i financijsku potporu za novorođenu djecu, a ta potpora iskorištena je za gotovo 10 tisuća djece, za što je izdvojeno preko 10 milijuna i 500 tisuća kuna – iznio je Boban.

Ribarska luka čija gradnja počinje u Komiži na Visu vrijedna je oko 37 milijuna kuna B. Boban: Ovo je geostrateška luka za naše ribare, omogućit će im mobilniji izlaz na more

Prva isplata u svibnju

Tehničke detalje provedbe projekta, iznio je Tomislav Đonlić.

– Iznosi će se isplaćivati kvartalno, za vrijeme školske godine, učenicima osnovnih i srednjih škola.

Prihvatljivi prijavitelji na ovaj javni poziv su obitelji s troje i više osnovnoškolaca ili srednjoškolaca, s otoka ili Zagore. Konkretno, obiteljima s troje učenika iz spomenutih rubnih područja županije će se isplaćivati 500 kuna mjesečno, za obitelji s četvero učenika 600 kuna i za obitelji s petero i više djece 700 kuna, s tim što će se uplate, kako već rekoh, izvršavati kvartalno, tijekom školske godine. Znači, po ovom pozivu isplate na račun roditelja idu prvi dio u svibnju, drugi dio u srpnju ove godine – najavio je Đonlić.