Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Ribarska luka čija gradnja počinje u Komiži na Visu vrijedna je oko 37 milijuna kuna

B. Boban: Ovo je geostrateška luka za naše ribare, omogućit će im mobilniji izlaz na more

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
U kasnijim fazama predviđeno je da luka ima i mogućnost proizvodnje leda, prostorije za popravak ribarskih alata, uređaje za iskrcaj i skladištenje riba

U Komiži na Visu gradit će se ribarska luka vrijedna oko 37 milijuna kuna. Odluku o tomu prošlog je tjedna ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila ravnatelju Lučke uprave Split Vici Mihanoviću, u nazočnosti gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević i splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana. Naime, u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. - 2021. godine, Lučka uprava Split je nositelj projekta koji će se izvoditi u sedam faza.

Župan uručio vatrogasnu opremu vrijednu 45.000 kuna “Pomoći ćemo i u završnoj fazi gradnje vatrogasnog doma”

Najkraće moguće vrijeme

Počinju teći rokovi prve faze koja predviđa uređenje primarnog luka dugog oko 80 metara i operativne obale s predviđenim uređenjem prometnih površina te instalacijama u zaleđu obalnog zida. To će omogućiti privez ribarskih brodova, iskrcaj ribe izravno na obalu te njeno vaganje i ukrcaj u rashladna vozila u najmanjem mogućem vremenu. Župan Blaženko Boban je istaknuo zadovoljstvo izgradnjom dviju ribarskih luka u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Brižinama kod Kaštela i u Komiži, najribarskijem mjestu na Jadranu, s iznimno velikom geostrateškom važnosti.

– Ovo je geostrateška luka za naše ribare, jer će biti na najisturenijem dijelu Jadrana i omogućiti ribarima mobilniji izlaz na more i time gospodarenje hrvatskim Jadranom – rekao je Boban. Naglasio je kako su ribarstvo i turizam komparativne djelatnosti.

– Ekološka proizvodnja hrane, bilo iz mora, bilo sa zemlje iz naše Zagore, može biti na stolu naših turista u najkraćem mogućem vremenu, što je ogromna komparativna prednost našega turizma. Uz simbiozu s Geoparkom Biševo, ribarska luka u Komiži bit će magnet budućim turistima – naglasio je župan Boban.

PROJEKT „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin“ Sagradit će se 124 km kanalizacijske i 64 km vodoopskrbne mreže

O značaju projekta za ribare grada Komiže, otoka Visa i Splitsko-dalmatinske županije govorio je Vice Mihanović.

– Težak je poziv ribara. Svaki novi dan je nova neizvjesnost jer im nitko ne jamči plaću na kraju mjeseca, iako rade često u teškim vremenskim uvjetima. To je bio naš motiv da se kao Lučka uprava upustimo u ovaj projekt – kazao je Mihanović i izrazio zadovoljstvo što je već dovršena ribarska luke u Brižinama spremna za tehnički pregled početkom ožujka. Istaknuo je kako je Komiža kolijevka hrvatskog ribarstva.

Čekali deset godina

– Oko 37 milijuna kuna namijenjeno za prvu fazu izgradnje ribarske luke u Komiži. To je i glavna faza izgradnje ove ribarske luke jer su njome obuhvaćeni izgradnja lukobrana i operativnog prostora, što će biti dovoljno da se ribarski brodovi mogu privezati – rekao je Mihanović. Dodao je kako je previđeno da u kasnijim fazama ribarska luka ima i mogućnost proizvodnje leda, prostorije za popravak ribarskih alata, uređaje za iskrcaj ribe te za njeno skladištenje.

URUČENI KLJUČEVI Županija kupila devet vozila za hitnu pomoć

– Čekali smo deset godina i dočekali početak realizacije za nas strateškog projekta – istaknula je gradonačelnica Komiže Tonka Ivičević i izrazila zadovoljstvo što su se u najudaljenijoj lokalnoj jedinici, u Komiži, u jednoj godini dogodila dva velika projekta: Geoprojekt Biševo Vis i ribarska luka, geostrateška luka za ribare u Komiži. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je zahvalila županu Bobanu, gradonačelnici Ivičević, ravnatelju Luke Mihanoviću i svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ovih vrijednih projekata.

– Maksimalna potpora u iznosu oko 37 milijuna kuna, odnosno 5 milijuna eura, samo u prvoj fazi realizacije ovoga projekta je dio ukupnih sredstava koje povlačimo iz EU fondova u okviru “Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. - 2021. godine “, vrijednog 348 milijuna eura. Komiža ima poseban, možda i najveći značaj za ribarstvo istočnog Jadrana – rekla je Vučković i dodala kako je kod gradnje ribarske luke Komiža riječ i o sprečavanja konflikta između ribarstva i turizma te rješavanju potreba lokalnog stanovništva.