Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan uručio vatrogasnu opremu vrijednu 45.000 kuna

“Pomoći ćemo i u završnoj fazi gradnje vatrogasnog doma”

Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Za kompletno uređenje novih prostora nedostaje nam još 3,5 milijuna kuna, kaže Jerko Roglić, načelnik Općine Dugi Rat

Župan Blaženko Boban uručio je DVD-u Dalmacija Dugi Rat novu vatrogasnu opremu vrijednu 45.000 kuna. Tom je prigodom s načelnikom Općine Dugi Rat Jerkom Roglićem obišao postojeću zgradu DVD-a Dalmacija, nakon čega su obišli i radove na novoj zgradi koja se počela graditi u ljeto 2018. godine.

IZMJEŠTEN PETRINJSKI DOM ZA PSIHIČKE BOLESNE ODRASLE OSOBE Spas od potresa u Ravniku našlo 80 korisnika

Natječaj za završnu fazu

– Zahvaljujem vatrogascima DVD-a Dalmacija Dugi Rat, kao i svim vatrogascima s područja Splitsko-dalmatinske županije i cijele Hrvatske, ne samo na onome što svih ovih godina rade, već posebno na svemu onome što su napravili na području Sisačko-moslavačke županije i prostora pogođenog razornim potresom. Danas smo imali prilike vidjeti sve mogućnosti opreme za povećanje učinkovitosti i sigurnosti na prometnim nesrećama, objektima i spašavanju iz ruševina, dubina i visina za čiju je nabavku Splitsko-dalmatinska županija izdvojila 45.000 kuna. Obišli smo i radove na novom vatrogasnom domu.​ Zahvaljujem i Općini Dugi Rat kao nositelju aktivnosti. Splitsko-dalmatinska županija će svakako pomoći u završnoj fazi da iz postojećeg prostora, koji nije uvjetan, prijeđu u novi vatrogasni dom. Očekujemo da u narednih mjesec dana ova faza radova bude završena i da se krene u raspisivanje natječaja završne faze, nabave opreme za novi vatrogasni dom – rekao je Boban. Predsjednik DVD-a Dalmacija Dugi Rat  Frane Marčić zahvalio je županu koji je od početka podržao projekt novog vatrogasnog doma i prati njegovu gradnju do konačnog preseljenja u nove prostore.

– U vatrogastvo se isplati ulagati. Naši članovi su dragovoljci koji ne dobivaju naknadu za ovaj često rizičan posao. Zato, nabavu nove opreme i skoro preseljenje u nove prostorije za naš boravak doživljavamo kao zahvalu za svoj predani rad – poručio je Marčić.

Županija raspisala javni poziv Za obrte koji baštine posebne zanatske vještine i umijeće 350.000 kuna

Pavao Tomić, zapovjednik DVD-a Dalmacija, istaknuo je da je stari dom u kojemu još uvijek borave derutan.

– Opasan je za vrijednu opremu koju smo i danas obnovili. I još gore, postoji opasnost i za ljude. Stoga smo zahvalni, kako za nove prostore tako i za opremu za interveniranje u nezgodama. Vidjeli smo ovih dana u kriznim situacijama na području pogođenim potresom, kao i u nedavnoj poplavi na području Vrgorca, koliko običnom čovjeku znači spremnost i opremljenost vatrogasaca i ostalih žurnih službi. Stoga će nabava vozila i opreme biti od velike pomoći u možebitnim budućim sličnim izazovima – rekao je Tomić.

Potrebna sva pomoć

Načelnik Općine Dugi Rat Jerko Roglić istaknuo je kontinuiranu pomoć i interes za ovaj projekt koje su pokazali župan i njegovi suradnici.

MEĐNARODNI DAN Zajedno za sigurniji internet

– Obišli smo staru zgradu DVD-a koja je sagrađena 1938. i nikada nije obnavljana. Zaista predstavlja, kako reče zapovjednik, opasnost za ljude i za tehniku. Zahvaljujemo županu i Županiji što su nam pomogli doći do druge faze gradnje novog vatrogasnog doma, do postavljanja fasade i otvora, kao i za kontinuiranu nabavu potrebne opreme za vatrogasce. Općina Dugi Rat je zbog poznatih okolnosti prošle godine imala 25% manje prihoda, a za kompletno uređenje novih prostora nedostaje nam još 3,5 milijuna kuna te nam svaka pomoć puno znači – naglasio je načelnik Roglić.