Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinska županija raspisala novi natječaj za projekt “Tu je tvoj dom”

Nastavak projekta pomoći rješavanja stambenog pitanja mladima u ruralnom području

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Na prvom natječaju Županija je potpisala 120 ugovora te dodijelila 11 milijuna i 655 tisuća kuna – rekao je župan Blaženko Boban

Splitsko-dalmatinska županija otvorila je novi natječaj iz projekta demografske obnove “Tu je tvoj dom” za 2021. godinu. Prijave za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa poticaja mladim obiteljima iz ruralnih područja za izgradnju i adaptaciju kuća na području Splitsko-dalmatinske županije podnose se u zgradi županije, u Ulici Domovinskog rata 2, a mogu se poslati i poštom.

Ribarska luka čija gradnja počinje u Komiži na Visu vrijedna je oko 37 milijuna kuna B. Boban: Ovo je geostrateška luka za naše ribare, omogućit će im mobilniji izlaz na more

Sufinanciranje ugovora

– Na prvom natječaju Županija je potpisala  120  ugovora te dodijelila 11 milijuna i 655 tisuća kuna. Zato sa zadovoljstvom nastavljamo s ovim izvanrednim projektom demografske obnove  koji će, kako sam više puta naglasio, nadam se prepoznati i preuzeti Vlada RH, kao što su preuzeli i neke druge naše projekte i programe. Vjerujte, nema ljepšeg osjećaja nego vidjeti radost djece i ponos mladih roditelja kada svojim trudom, uz pomoć Županije, sagrade vlastiti krov nad glavom. Meni osobno, još dok sam obnašao dužnost gradonačelnika Grada Solina, još više sada nadužnosti župana Splitsko-dalmatinske županije, najveći izazov je predstavljala upravo cjelovita demografska obnova naših obitelji i našega naroda. Uzalud svi drugi uspjesi ako kao društvo padnemo na tom ispitu – istaknuo je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Cilj novoga natječaja je nastaviti stvarati osnovne uvjete za ostanak i eventualno doseljavanje novih mladih obitelji koje namjeravaju trajno živjeti u rubnim, ruralnim, slabije naseljenim područjima županije. Poticaji se odnose na kupnju građevinskog zemljišta za izgradnju kuće za stanovanje za koju cijena zemljišta po četvornom metru mora odgovarati tržišnoj cijeni na tom području. Sufinanciraju se ugovori sklopljeni u razdoblju od 1. studenog 2019. godine do dana podnošenja prijave na ovaj natječaj. Potrebno je imati vlasnički list za kupljeno zemljište na ime prijavitelja.

PROJEKT „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin“ Sagradit će se 124 km kanalizacijske i 64 km vodoopskrbne mreže

Prijavitelj je dužan najdalje u roku četiri godine od podnošenja prijave dovršiti kuću za useljenje. Sredstva se mogu koristiti i za kupnju kuće za stanovanje ako je ugovor o kupoprodaji sklopljen u vremenu od 1. studenog 2019. godine do dana podnošenja prijave na natječaj. Potrebno je priložiti kupoprodajni ugovor, ishoditi vlasnički list na ime prijavitelja te priložiti akt o legalnosti predmetne kuće.

I za gradnju kuće

Moguće je koristiti sredstva i za kupnju stana za stanovanje čija cijena po četvornom metru treba odgovarati tržišnoj cijeni na tom području.

Također je moguće sredstva koristiti za izgradnju kuće od temelja u kojoj jednu useljivu stambenu jedinicu treba dovršiti najduže u roku tri godine od dana sklapanja ugovora, te za dovršetak započete gradnje kuće, adaptaciju neuseljene  kuće  za stanovanje,kao i za adaptaciju neuseljenog stana za stanovanje. Cilj projekta je zadržati mlade obitelji na njihovoj djedovini te oživjeti rubne, ruralne i otočke dijelove Splitsko-dalmatinske županije olakšavajući mladim obiteljima rješavanje jednog od gorućih, egzistencijalnih problema, a to je stambeno pitanje.