Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
VAŽAN PROJEKT ZA VINOGRADARE I VINARE, ALI I ZA TURIZAM

Klonska selekcija sorte pušipel nastavlja se

Foto: Međimurska županija
Rezultate projekta predstavio je njegov voditelj izv. prof. dr. sc. Darko Preiner s Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Matični nasadi zasađeni su 2011. na imanju Vinarije Horvat, a od početna 32 klona do danas stručnjaci s Agronomskog fakulteta izdvojili su pet klonskih kandidata koji su se pokazali najkvalitetnijima pa su upotrijebljeni za podizanje certificiranog matičnjaka.

Predstavljena knjiga "Pušlek međimurskih popijevki" U Međimurju popevku čuva čak 1800 članova u 60 udruga

Prije deset godina Međimurska županija i Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Društvom vinogradara i vinara Hortus Croatiae pokrenuli su projekt klonske selekcije pušipela u svrhu brendiranja ove sorte kao međimurske zaštićene robne marke. Rezultate projekta predstavio je njegov voditelj i predstavnik Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Darko Preiner.

Međimurska županija je od samog početka ocijenila projekt kao iznimno važan, pa je potpisan sporazum o nastavku suradnje.

– Moglo bi se reći da je ovo povijesni trenutak za nas vinare i vinogradare. Postavljeni su dobri temelji za podizanje kvalitete u budućnosti i ovo je odličan projekt za buduće generacije. Pozivamo vinogradare koji nisu uključeni u projekt da se uključe u sadnju klonova jer nam je svima zajednički cilj da u budućnosti imamo što bolju kvalitetu grožđa u Međimurju, a samim time i vina – rekao je predsjednik Udruge Hortus Croatia David Štampar.

KONSTITUIRANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE Za predsjednicu izabrana Terezina Orlić

– Ovaj projekt smo započeli jer želimo promišljati budućnost i dati priliku vinarima da svoje proizvode brendiraju kao autohtone međimurske. Brend pušipela kao autohtone sorte treba razvijati zajedno sa svim projektima koji se odvijaju na području Štrigove – vidikovac na Mađerkinom bregu koji je u izgradnji, revitalizacija Mađerke, popularizacija svetog Jeronima, Svjetski centar pušipela te uz enogastronomiju, infrastrukturu i naše vrijedne ljude ne strahujemo za daljnji razvoj turizma Međimurja – istaknuo je župan Matija Posavec.